Üçgen Aşk Teorisi İle Aşkın Şifreleri Çözüldü
Aşk şiddetli ve karmaşık bir duygudur. Aşkı herkes farklı bir şekilde yaşar ve farklı tanımlar. Peki ya gerçek aşk nedir? Televizyondaki peri masalları mı, kavuşmanın mümkün olmadığı platonik aşklar mı; yoksa güven ve şefkate dayalı bir sevgi mi? Neyse ki psikolojinin önemli isimlerinden Robert Sternberg, aşkın yapısını bilimsel temellere oturmaya çalışarak, detaylıca ele almış. Sternberg’in üçgen aşk teorisi, oldukça akla yatkın ve açıklayıcı bir teori. Hem yaşadığımız ilişkilerde neyin eksik olduğunu görmemizi sağlıyor; hem de mükemmel aşkın (gerçek aşkın) ne olduğunu bize öğretiyor.
Robert Sternberg’in teorisine göre; yakınlık, bağlılık ve tutku mükemmel bir aşk için olmazsa olmaz 3 öğe. Peki bu öğeler ne anlama geliyor:
- Yakınlık: Bir insanı tanıyıp hoşlanmak, yakın hissetmek, iyi bir iletişim yakalamak
- Bağlılık: İlişkiyle ilgili sorumluluk almak, birlikte planlar yapmak, aldatmamak, uzun süreli düşünmek
- Tutku: Fiziksel olarak etkilenmek, çekici bulmak, cinsel istek duymak
Üçgen Aşk Teorisi Kombinasyonları
Sternberg, bir aşkın mükemmel olması için, yakınlık, bağlılık ve tutku öğelerini dengeli olarak içermesi gerektiğini öne sürmüştür. Fakat kişilikteki farklılıklar ve partnerler arası etkileşimin niteliği nedeniyle, bu üç öğe değişik kombinasyonlar şeklinde kendini gösterebilmektedir.
Sadece Yakınlık: Sadece yakınlığın var olduğu, tutku ve bağlılığın olmadığı bir ilişki arkadaşlıktır.
Sadece Tutku: Bir kişiyi beğenmek ve çekici bulmak, yakınlık ve bağlılık olmadığı sürece ufak bir beğenidir.
Sadece Bağlılık: Tutku ve yakınlık olmadan sadece bağlılık, içi boş bir sözleşmedir. Aralarındaki bütün etkileşimin ve iletişimin koptuğu bazı evli çiftler buna örnektir.
Yakınlık+Bağlılık= Dostluk: Yakınlık ve bağlılığın tutku olmadan bir arada bulunması, iyi bir dostluktur. Hem her şey paylaşabilirsiniz; hem de arkadaşlığınızın kalıcı olduğuna güvenebilirsiniz.
Tutku+Bağlılık= Kara sevda: Yakınlık oluşmadan tutku ve bağlılığın bir arada bulunması, karasevda ya da platonik aşk olarak adlandırılan şeydir. Kişi, karşısındakini tanıyıp bir arkadaşlık kurmadığı için aslında onu gerçek anlamda tanımaz, sadece gözünde büyütür.
Yakınlık+Tutku= Romantik Aşk: Kısa süreli veya tek gecelik ilişkiler, bağlılık olmadan yakınlık ve tutkunun varlığına örnektir. Bireyler arasında yakınlık oluşabilse de, güven olmadığı için bu ilişkiler kalıcı değildir.
Yakınlık+Bağlılık+Tutku= Mükemmel Aşk: Hem yakınlık hem bağlılık hem tutkunun bir arada bulunduğu ilişki mükemmel aşk; yani gerçek aşktır. Bu ilişki iyi bir iletişime dayandığı için sağlam temellere oturur, çiftler birbirlerini çekici buldukları için heyecanlarını kaybetmezler ve aynı zamanda birbirlerine güvenebildikleri için kalıcıdır.
Sonuç olarak Sternberg’in üçgen aşk teorisine göre, yakınlık, tutku ve bağlılığın olduğu bir ilişki gerçek aşktır. Eğer ilişkinizde bir şeylerin eksik olduğunu hissediyorsanız, bu teoriyi düşünerek neyin eksik olduğunu bulabilirsiniz. Eksik olan şeye ağırlık verip geliştirirseniz belki mükemmel aşkı yakalayabilirsiniz.
Şuna da bir göz atın: