Şeker Vücudumuz İçin Önemli 5 Temel Besinin Emilimini Engelliyor

Şeker Vücudumuz İçin Önemli 5 Temel Besinin Emilimini Engelliyor

SAĞLIK TAVSİYELERİ

Çoğu insan aşırı şeker tüketiminin; obezite, diyabet ve kanser gibi olumsuz sonuçlarının farkındadır. Ama şekerin olumsuz etkileri sadece bu uzun vadeli hastalıklarla sınırlı değildir. Aşırı şeker tüketimi aynı zamanda, vücut için gerekli vitamin ve minerallerin emilimini azaltarak besin yetersizliğine de yol açmaktadır.

Şekerin, emilimini etkilediği vitaminlerden biri C vitaminidir. Şeker ve C vitamini, hücrelere ulaşmak için aynı taşıyıcıları kullanırlar. Kanda fazla şeker olması, C vitamini emilimi için daha fazla rekabet anlamına gelir ve dolayısıyla artan glikoz seviyeleri, C vitamininin hücrelere girmesini engelleyerek, bu vitaminin emilimini sınırlar. C vitamini eksikliği, doku yenilenmesini engeller ve bağışıklık fonksiyonunun azalmasına neden olur.

Bir başka önemli vitamin olan D vitamini de şekerden etkilenir. Şeker, hem D vitaminini bozan enzimleri arttırır, hem de bu vitamini sentezlemek için gereken enzimleri azaltır. Bu da D vitamini eksikliğine neden olur. D vitamininin düşük olması inflamasyon, kanser, enfeksiyon, demans ve çeşitli otoimmün hastalıklara davetiye çıkarır. Fazla şeker tüketenlerin yanı sıra az güneş ışığı alan bölgelerde yaşayanlar da D vitamini eksikliği açısından risk altındadır.

Aşırı şeker alımı, kan şekerinin ve insülinin artmasına neden olur. Bu durum böbreklerden çok fazla magnezyum atılmasına sebep olur ve vücudun magnezyum rezervleri azalır. Kan şekeri kontrolü, kas-sinir sistemi düzenlenmesi ve kemik gelişimi gibi bazı vücut fonksiyonları için magnezyum esastır. Bu temel minerali vücuttan atmak, sağlık üzerinde ciddi etkilere yol açabilir.

Çok fazla şeker yemek, vücuttaki krom emilimini de büyük ölçüde etkiler. Magnezyuma benzer şekilde, şeker vücuttaki krom gibi bazı esansiyel minerallerin fazlasıyla dışarı atılmasına sebep olur. % 35 oranında şeker içeren bir yemeğin, krom atılımında % 10’luk artışa yol açtığını gösteren bir çalışma vardır. Krom; kandaki glikoz kontrolü, insülin bağlanması ve makronomi metabolizmasından sorumlu önemli bir mineraldir. Krom eksikliği yüksek kan şekeri seviyelerine ve glikoz intoleransına yol açar.

Kalsiyum iskelet sağlığı, kan pıhtılaşması ve elektrolit dengesi için hayati bir önem taşır. D vitamininin, ince bağırsakta kalsiyum taşınmasını düzenleyerek vücudun kalsiyum emilimini hızlandırma işlevi vardır. Aşırı şeker alımı, D vitamini emilimini olumsuz etkilediği için, vücudun kalsiyum emiliminde bir dalgalanma yaratır. Şeker ayrıca böbrekler tarafından kalsiyum atılımını da teşvik ederek, düşük kalsiyum seviyelerine bağlı sağlık sorunlarına neden olur.

 

 

Kaynak: link

 

Şunlara da bir göz atın:

Kanser Tamamen İnsan Yapımı Bir Hastalık

Şeker Yemek Erkeklerde Depresyona Yol Açıyor 

Şeker Yeme İsteğini Azaltan Tarçınlı İçecek Tarifi

Şeker Tüketimi ile Kanser Arasındaki İlişki Kanıtlandı

Bir yanıt yazın