rujunuzda

Rujunuzda Hangi Kimyasallar Olduğunu Biliyor Musunuz?

SAĞLIK TAVSİYELERİ

Makyaj malzemelerini hepimiz kullanıyoruz ve zararsız olduklarını umuyoruz. Ne de olsa bu ürünler her yerde yasal bir şekilde satılıyor ve sadece küçük bir miktar kullanıyoruz, değil mi? Hayır, maalesef gerçek bu kadar masum değil! Bir kadının tüm hayatı boyunca ne kadar ruj tükettiği bilinmiyor ama yaşam boyu ortalama 3 kiloya yakın ruj tüketebileceğimiz öne sürülüyor. Makyaj çantamızda gezen diğer ürünler gibi rujlar da, hiç hoş olmayan bileşenlerle dolu. Geçtiğimiz yıl bazı popüler ruj markalarında sayısız ağır metaller saptandı ve rujunuzda bulunan bu ağır metaller vücudunuz için toksik etkilere sahip.

California Üniversitesi, 32 yaygın ruj markasının kurşun alüminyum, krom, cıva ve arsenik içerdiğini buldu. Bu miktarlar küçük olsa bile ve ruj şirketleri bu seviyelerin güvenli olduğunu söylese de, yaşam boyu kullanımda bu metallerin vücutta birikmesi oldukça zararlı bir etki yaratabilir. En korkutucu olan ise rujlarını “kurşun içermez” olarak etiketleyen şirketlerin bile ürünlerinde bir miktar kurşun bulunması!

Bu ağır metaller sadece rujlarda değil; aynı zamanda diş macunu, oje ve eyeliner gibi pek çok kişisel bakım ürününde de bulunuyor.

 

Rujumun Toksik Bileşenler Barındırdığını Nasıl Anlarım?

Eğer rujunuzun içindeki bileşenler konusunda duyarlıysanız, içindekiler (ingredients) kısmını bir okuyun ve rujunuzun chromium, thimerosal, hydrogenated cottonseed oil, sodium hexametaphosphate gibi tehlikeli bileşenleri içerip içermediğine bir bakın. Buna ek olarak pek çok ruj alerjik reaksiyona sebebiyet verdiği bilinen sentetik ve petrol balmumu da (synthetic and petroleum waxes) içermektedir.

Bunların dışındaki diğer riskli bileşenler:

  • Yapay renklendirici (genelde kuşun içerir)
  • Phthalates (renksiz yağ benzeri sıvı), ruja kayganlık hissi verir.
  • Mineral yağları (genellikle petrolden elde edilirler)
  • Yapay koku verici (genellikle petrokimyasallardan elde edilir)

 

Makyaj malzemelerinin içindeki ağır metallerden kendinizi korumanın en iyi yolu; ya bu ürünleri nadiren kullanmak ya da toksik kimyasallar konusunda sıkı kuralları olduğunu bildiğiniz markaları tercih etmektir.

 

Ağır Metallerin Zararı Nedir?

Ağır metaller; yüksek yoğunluklu, çekimli ya da atomik ağırlığa sahip, insan vücudunda toksik bir etki yaratan metalik elementler olarak tarif edilir. Vücutta ağır metal birikimi; üreme, bağışıklık ve sinir sistemindeki pek çok sağlık sorunuyla ilişkilidir. Hamile kadınlar, ergenler ve çocuklarda bu toksik maddeler, daha büyük bir tehdit oluşturmaktadır.

 

Kaynak: link

 

Şunlara da bir göz atın:

Ağır Metal Zehirlenmesi Belirtileri Nedenleri ve Tedavisi

Ağır Metallerden Kurtulmak İçin Detoks Kürü

Bir yanıt yazın