Gluten Hassasiyetiniz

Gluten Hassasiyetiniz Olduğunu Gösteren 6 İşaret

SAĞLIK TAVSİYELERİ

Gluten intoleransı (gluten hassasiyeti) günümüzde gittikçe yaygın hale gelen bir bozukluktur. Bu bozukluk testlerle bile zor tespit edilebildiği için, pek çok insan gluten hassasiyeti olduğundan habersiz bir şekilde düşük hayat kalitesiyle yaşar. Bu makalede gluten hassasiyetiniz olduğuna işaret eden altı ortak belirtiyi listeleyeceğiz. Eğer belirtiler size tanıdık geliyorsa bu konunun üstüne gitmelisiniz.

Gluten Hassasiyetiniz Olduğunu Gösteren 6 İşaret

Eğer gluten hassasiyetiniz varsa yemeklerden hemen sonra muhtemelen aşağıdaki semptomları yaşıyorsunuzdur. Bu semptomlar kısa süreli olabileceği gibi haftalarca da sürebilir; hatta kronik hale gelebilir. Eğer kronik hale gelirse gluten intoleransından ziyade, gereksiz yere otoimmün hastalık tanısı alabilirsiniz.

1) Mide ve sindirim sorunları: gaz, şişkinlik, kusma, karın krampları, kabızlık, ishal veya irritabl bağırsak sendromu.

2) Baş ağrısı veya migren.

3) Fibromiyalji: bu sendrom kas ağrılarına yol açar.

4) Kronik irritabilite: sinirlilik. Sinirliliğe ek olarak ani, mantıksız duygudurum değişimleri içeren her türlü duygusal sorun gluten intoleransının işareti olabilir.

5) Nörolojik sorunlar: baş dönmesi, denge sorunları, eller ve ayaklarda aşırı ağrı, güçsüzlük, karıncalanma veya uyuşma hissi.

6) Yemeklerden sonra yorgunluk ve genel halsizlik.

Elbette, bu semptomların tümü başka sağlık sorunlarında da ortaya çıkabilir. Bu nedenle sadece semptomlara bakarak kendinize gluten intoleransı tanısı koymanız doğru olmaz. Emin olabilmek için ilk olarak, sizi rahatsız eden her semptomu bir yere yazarak listeleyin ve ardından 2 ay boyunca glutensiz beslenin. Eğer bu 2 ayın sonunda semptomlarınız geçerse, glutensiz beslenmeye devam etmelisiniz çünkü muhtemelen gluten intoleransınız var. Ama emin olamazsanız eski beslenme şeklinize dönüp semptomların geri gelip gelmediğine bakabilirsiniz.

Eğer gluten intoleransınız varsa ve 6 ay glutensiz beslenmeyi başarabilirseniz, 6 ayın sonunda diyetinize azar azar glutenli gıdalar soktuğunuzda hiçbir sıkıntı yaşamamanız da mümkün.

Glutensiz diyet nedir?

Glutensiz diyet buğday, çavdar, arpa, yulaf gibi tahılların tüketilmediği bir beslenme şeklidir. Kinoa, karabuğday ve pirinç glutensiz olduğu için bu diyette tüketilebilir. Karatay diyeti glutensiz diyete bir örnektir. Karatay diyeti yemek tarifleri için sitemizden faydalanabilirsiniz.

Kaynak: link

Şunlara da bir göz atın:

10 Maddede Canan Karatay Diyeti

Karatay Diyeti Yemek Tarifleri

Bağırsak Mantarı Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Crohn ve Ülseratif Kolit İçin Spesifik Karbonhidrat Diyeti

Bir yanıt yazın