Dışkınız Sağlığınızla İlgili Çok Şey Söylüyor
Dışkınızın rengi, şekli ve kıvamı sağlığınızla ilgili çok şey söylüyor. Eğer dışkınız her zamankinden farklıysa ve anormallik bir kaç gün devam ederse, bu durumu ciddiye almakta fayda var. İşinizi kolaylaştırmak için bu yazımızda dışkıdaki değişikliklerin nasıl yorumlanacağını ele alacağız.
Anormal dışkıyı fark edebilmek için öncelikle normal dışkının nasıl olduğunu bilmek gerekiyor. Sağlıklı bir dışkı, muz şeklinde, kahverengi ve çok uğraştırmadan çıkabilen cinsten olmalı. Klozete düştüğünde leke bırakmamalı ve önce biraz yüzüp sonra yavaşça dibe çökmelidir. Normal dışkılama sıklığı en fazla günde 3, en az haftada 3 kere olarak düşünülür. Dışkınız genellikle 12 ila 24 saat önceki yediklerinizi sindirilmiş halidir.
Renge göre değerlendirme:
Sağlıklı bir dışkı, sağlıklı vücudun bir belirtisidir. Bu nedenle sifonu çekmeden önce dışkınıza bir göz atmanızda fayda var. Öncelikle dışkının rengini nasıl yorumlayacağınızı ele alalım:
Yeşil dışkı: Daha önce de belirttiğimiz gibi sağlıklı dışkının rengi kahverengidir. Eğer dışkınız yeşilse bu durum gıda zehirlenmesinin ya da çeşitli bağırsak bozukluklarının belirtisi olabilir. Dışkı bağırsaklardan hızlı geçtiği için kahverengi rengini alacak zaman bulamaz. Aynı zamanda bu renk dışkı çok fazla yeşil sebze yediğinizi de gösteriyor olabilir.
Sarı dışkı: Eğer dışkınız sürekli sarı ya da camcı macunu rengindeyse bu durum safra kesesi sorunlarına işaret eder. Sapsarı bir dışkı ise karaciğer sirozu ya da pankreas iltihabı gibi hastalıklardan kaynaklanabilir.
Siyah dışkı: Bu renk dışkı genellikle demir takviyesi alanlarda görülür. Uzun süreli kabızlıktan sonra da siyah renkli dışkıyla karşılaşılabilirsiniz. Eğer bu iki durum söz konusu değilse siyah dışkı, dışkınızda kurumuş kanın olduğuna işarettir. Mide ya da ince bağırsakta bir kanamanın belirtisi olabilir. Bir an önce doktora görünmekte fayda var.
Kırmızı dışkı: Dışkınızın rengi parlak kırmızıysa, bu durum bağırsakların alt bölümünde bir kanama olduğuna işaret eder. Mutlaka doktora gitmek gerekir.
Şekle ve kıvama göre değerlendirme:
Mukuslu dışkı: Dışkınızda jöle kıvamında şeffaf ve kıvamlı bir sıvı görürseniz bu, Crohn hastalığının ya da bağırsağınızdaki iltihabın belirtisi olabilir. Eğer Crohn hastasıysanız Crohn ve Ülseratif Kolit İçin Spesifik Karbonhidrat Diyeti yazımıza bir göz atın.
Şerit şeklinde ince dışkı: Kalem inceliğindeki dışkı genellikle bağırsak elastikliğini kaybettiğinde görülür. Genellikle bağırsakta ülser oluşup kaybolduktan sonra ortaya çıkar.
Leke bırakan dışkı: Eğer dışkınız tuvaletin içinde temizlemesi zor lekeler bırakıyorsa, yapışkan ve ağır kokuluysa, bu durum dışkınızda fazlaca yağ olduğu anlamına gelir. Safra kesesi ve karaciğer sorunlarının bir işareti olabileceği gibi; beslenmenizde sindirebileceğinizin üzerinde yağ aldığınızı da gösteriyor olabilir.
Küçük yuvarlak dışkılar: Bu dışkı stres altında olduğunuzu veya kabızlık yaşadığınızı gösterir.
Yüzen dışkı: Meyve sebze gibi lifli gıdalardan bolca yediğinizi gösterir.
Çok hızlı dibe çözen dışkı: Beslenmenizdeki lif oranını arttırmanız gerektiğine işarettir. Bol bol sebze, meyve ve baklagil tüketin.
Kötü kokulu dışkı: Eğer dışkınız normalden daha kötü, bozuk yumurta gibi bir kokuya sahipse bu, Crohn hastalığının belirtisi olabilir.
Sindirilmemiş gıdalar: Dışkınızda domates kabuğu, mısır taneleri gibi sindirilmemiş gıdalar görüyorsanız, sindirim sisteminizi biraz desteklemeniz gerekiyor. Yemeği yavaş yiyip iyice çiğnemeye özen gösterin.