çinko eksikliği

Çinko Eksikliği Vücudunuza Ciddi Zararlar Verebilir

SAĞLIK TAVSİYELERİ

Çinko, besinlerde doğal olarak bulunan bir mineraldir ve sağlık açısından hayati önem taşır. Çinkonun çok fazla tüketilmesi bağırsak sorunları, kusma ve döküntü gibi sonuçlara yol açabileceği gibi; eksikliği de ciddi sorunlara yol açar. British Journal of Nutrition’da yayınlanan yeni araştırmalar, az düzeyde bile olsa çinko eksikliğinin, sağlığımız üzerinde neredeyse saptanamayacak kadar çok hasara yol açabileceğini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin çinko eksikliği yaşadığını belirtiyor. Türkiye’de tarım yapılan topraklarda çinko düzeyinin az olması, ülkemizde de bu eksikliğin yaygın olabileceğini düşündürüyor.

Saç ve tırnakların zayıflaması, cildin matlaşması, yaraların geç iyileşmesi, şeker krizleri, kronik yorgunluk, ciltte akne, tahriş, yara ve kızarıklıklar çinko eksikliğinin belirtilerindendir; fakat çinko eksikliği başlangıçta kolay kolay fark edilmemektedir. Eksiklik ciddi düzeylere ulaştığında nörolojik işlevlerin zayıflaması, sistemik inflamasyon, organ hasarları ve hatta ölüm gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Düzenli alkol kullananlar, vejetaryenler, hamile ve emziren kadınlar, sindirim sorunları olanlar, orak hücre hastalığı olanlar, demir takviyesi alanlar çinko eksikliği açısından risk taşımaktadırlar.

Münih Teknik Üniversitesi’nde hayvanlarla yapılan bir çalışma, çinko eksikliği ortaya çıktığında pankreastaki sindirim enzimlerinin arttığını gösterdi. Zaten çinko eksikliğinde yaşanan sorunların çoğu pankreasın aşırı çalışmasından kaynaklanan belirtilerdir. Kalıcı hasarların oluşmaması için çinko eksikliği mutlaka önlenmelidir.

Ulusal Sağlık Enstitüleri, insanların her gün 8-11 miligram çinko almalarını öneriyor. Deniz ürünleri, etler, kuruyemişler, pişmiş kuru fasulye, bezelye ve mercimek çinko açısından zengin gıdalardır. 80 gram kırmızı et günlük çinko ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar. 1-2 avuç kuruyemiş de günlük çinko ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaya yetecektir. 100 gram kabak çekirdeği ise kişinin günlük çinko ihtiyacının tamamını karşılamaktadır.

Dengeli beslenmek çinko eksikliğini önlemenin en güvenilir yoludur. Beslenme planınızı oluştururken çinko içeren gıdaları menünüze eklemeyi unutmayın. İhtiyaç duyanlar doktor gözetiminde çinko takviyeleri de kullanabilir.

 

Kaynak: link1, link2

 

 

Şunlara da bir göz atın:

En Sık Rastlanan Vitamin ve Mineral Eksiklikleri

Kas Seğirmeleri ve Yorgunluk Magnezyum Eksikliği Habercisi

Halsizlik ve Unutkanlık B12 Vitamini Eksikliği Habercisi Olabilir

Bir yanıt yazın