Akdeniz Diyetindeki Yüksek Magnezyum Kronik Hastalıkları Önlüyor
Bilim adamları, Akdeniz diyetinin kronik hastalığa yakalanma riskini düşürdüğünü biliyordu ancak bu yararın neyden kaynaklandığı henüz tamamen açıklanamamıştı. Yeni bir çalışma, Akdeniz diyetinin sağlıklı olma sebebinin içerdiği yüksek magnezyum oranı olduğunu ortaya koydu.
Çin’deki Zhejiang Üniversitesi ve Zhengzhou Üniversitesi’nde yapılan araştırma, dokuz ülkeden bir milyonun üzerinde kişinin verilerini içeren bir araştırma başlattı. Beslenmesinde daha çok magnezyum tüketen kişilerin, koroner kalp hastalığı riskinin %10, inme riskinin %12, tip 2 diyabet riskinin ise %26 oranında azaldı görüldü. Günde fazladan 100 mg’lık magnezyum alımı ise, kalp yetmezliği olasılığını %22, felci %7 ve tip 2 diyabet oranını %19 düşürdü. Ayrıca bu ek magnezyum tüm nedenlere bağlı ölüm riskini %10 azaltıyordu.
Zhejiang Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu yazarı Fudi Wang yaptığı açıklamada, şimdiye kadar vücuttaki düşük magnezyum seviyeleri bir dizi hastalıkla ilişkilendirilmesine rağmen, magnezyum ile sağlık riskleri arasında kesin bir kanıt ortaya atılamadığını; bu araştırmanın, magnezyum ile hastalık riskini azaltma arasındaki en güncel kanıtları sunduğunu belirtti.
Magnezyum eksikliği genel nüfusun yüzde 2,5 ila 15‘ini etkilemektedir. Güncel sağlık bilgileri, erkekler için günde yaklaşık 300 mg. kadınlar için ise günde 270 mg. magnezyum alımını önermektedir. Magnezyum, glikoz metabolizması, DNA sentezi ve protein üretimi gibi 300’den fazla biyolojik işlevde kritik bir rol oynadığı için sağlık için esastır. Kalıcı bir kalp atışının sürdürülmesine yardımcı olur, bağışıklığı destekler, kemikleri güçlendirir, kas ve sinir işlevini geliştirir.
Magnezyum minerali; yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, kuruyemişler, tohumlar, yağlı balıklar ve baklagiller gibi Akdeniz diyetinde belirgin olarak tüketilen gıdalarda bulunur. Özellikle ıspanak, pazı, kabak çekirdeği, somon ve siyah çikolatada çok fazla vardır.
17 yıllık bir süreyi kapsayan bu araştırma, 40 epidemiyolojik çalışmayı içermektedir. Araştırmacılar, diğer biyolojik veya yaşam biçimi faktörlerinin sonuç üzerindeki etkisini ekarte etmenin mümkün olmadığını kaydetse de, araştırma tutarlı güçlü bulgular ürettiği için BMC Medicine’de yayınlandı.
Kaynak: link
Şunlara da bir göz atın:
Sağlıklı Beslenmek İçin Mutfağınızda Yapacağınız 8 Değişiklik