stres bedeninizi nasıl etkiliyor

Stres Bedeninizi Nasıl Etkiliyor?

SAĞLIK TAVSİYELERİ

Stres, sağlık sorunları ve erken ölümde rol oynayan en tehlikeli faktörlerden biridir. Eski zamanlarda stres tepkisi, yırtıcı hayvanlardan kaçmamızı veya onları yakalamamızı sağlayan can kurtarıcı biyolojik bir işlevdi. Fakat bugün, halka açık konuşma korkusu, zor patronlar ve trafik sıkışıklığıyla baş etmek için de aynı “can kurtaran” tepkiyi harekete geçiriyoruz. Bu da yetmezmiş gibi günlük yaşamda gerilimi tetikleyen durumlar çok fazla olduğunda, stres kronik hale gelebiliyor. Peki ya kronik stres bedeninizi nasıl etkiliyor? Bu yazımızda stresin vücudunuzdaki olumsuz etkilerini ele alacağız.

 

Stres Bedeninizi Nasıl Etkiliyor?

Stres yaşadığınızda vücudunuz, sizi mücadele etmeye ya da kaçmaya hazırlamak için çeşitli stres hormonları (kortizol gibi) salgılar. Kalp atış hızınız yükselir, ciğerleriniz daha fazla oksijen alır, kan basıncınız artar ve bağışıklık sisteminizin bazı kısımları geçici olarak devre dışı kalır. Bu nedenle patojenlere ve diğer yabancı istilacılara karşı inflamatuvar tepkiniz azalır.

Stres kronik hale geldiğinde, bağışıklık sistemi kortizole karşı giderek duyarsızlaşır. İnflamasyon kısmen bu hormon tarafından düzenlendiği için inflamatuvar yanıtına duyarlılığınız artar ve inflamasyon kontrol dışı kalır. İnflamasyonun; diyabet, kalp hastalığı ve kanser gibi pek çok hastalıkta rol oynadığı bilinmektedir. Ayrıca yüksek kortizol seviyeleri, prefrontal korteksinizde kademeli sinaps kaybına neden olarak hafızanızı da kötü etkiler.

Sadece bu kadar değil; stres demansın başlamasını da tetikleyebilir. Bir çalışmada, Alzheimer hastalarının %72’sinin, tanıdan önceki iki yıl boyunca ciddi duygusal stres yaşadıkları ortaya koyulmuştur.

Kilo vermek veya kilo vermekte zorluk yaşamak stresle bağlantılı bir sorundur. Daha da kötüsü, stres kaynaklı kilo artışı, vücudunuzun kardiyovasküler hastalık riskini arttırdığı için, birikimi en tehlikeli yağ olan karın yağı artışını tetikler. Stres altındayken, vücudunuz spesifik hormonlar ve kimyasallar ürettiği için yağ depolanma şekliniz değişir.

Son olarak kronik stresin, kadınlarda erkek cinsiyet hormonu düzeyini arttırarak polikistik over sendromuna da katkıda bulunduğu da bilinmektedir.

 

Kısacası, kronik stres bedeninize ciddi zararlar veriyor. Eğer kronik stres sorununuz varsa hayatınızda meditasyon, yoga, doğa yürüyüşü gibi aktivitelere biraz yer verin. Kendinize daha çok zaman ayırın, sevdiklerinizle daha çok vakit geçirin ve spor yapmayı unutmayın.

 

Kaynak: link

 

Şunlara da bir göz atın:

Kronik Stres Kanserin Yayılmasına Neden Oluyor

Stres ve Kaygı Yaşarken İyi Bir Uyku Çekmenin İpuçları

 

Bir yanıt yazın