Egzersizi Nasıl Hayatınızın Bir Parçası Haline Getirirsiniz?
Egzersiz yapmaktan hoşlanmıyor musunuz? Kaslarınızı geliştirmek sizi hiç de heyecanlandırmıyor mu? Yalnız değilsiniz. Böyle hisseden pek çok kişi var. Egzersiz yapmayı sevmek, beynimizdeki motivasyon, zevk ve mutlulukla ilişkili bir kimyasalı olan dopaminle ilgilidir. Yeni bir çalışma egzersiz yapmaktan hoşlanmamanın dopamin salınımında rol oynayan genlerden kaynaklandığını söylüyor. Ama üzülmeyin, bu yazımızda egzersizi nasıl hayatınızın bir parçası haline getireceğinizi anlatacağız.
Sağlıklı beslenme sağlıklı bir yaşamın %80’ini oluşturuyorsa, egzersiz bu faydaları maksimize eder. Düzenli fiziksel hareket yapmadan ideal bir sağlığa kavuşmanız mümkün değildir. Yaşı ilerlemesine rağmen sağlıklı olmaya devam eden kişiler, her zaman 2 ortak noktaya sahiptir; bunlardan biri egzersizi gündelik yaşamlarının bir parçası haline getirmiş olmaları, ikincisi ise sağlıklı beslenmeleridir. Fakat egzersiz yapmaktan hoşlanmıyorsanız içinizden bir ses size hareket etmek yerine yatakta kalmanızı söyleyebilir. Ama hayır, her zaman bu sese kulak vermek zorunda değilsiniz. Onun yerine egzersiz hakkında düşüncelerinizi yeniden gözden geçirmenizi sağlayacak bir önerimiz var.
Bir planla başlayın. Egzersiz yaparak neyi başarmak istediğinizi bir kez daha düşünün. Muhtemelen egzersiz yapmayı, sağlığınızı daha iyi bir hale getirmek ya da kilo vermek için istiyorsunuz. Ama araştırmalar bu beklentilerin, pek çok insan için sağlıklı egzersiz alışkanlığı oluşturmakta bir işe yaramadığını söylüyor. Bu beklentileri bir kenara bırakın, onun yerine egzersizden sonra hissedeceğiniz iyi duyguya; yani o anki ödüle odaklanmalısınız.
Egzersizden sonra canlanmış, yenilenmiş hissedersiniz ve dinlenmiş bir kafaya sahip olursunuz. Egzersizden alacağınız bu keyiflere odaklanmak, egzersizi yaşam boyu bir alışkanlık hale getirmenize esas yardımcı olacak şeydir. Bu iyi duyguları düşünmek, gelecek yaz kaybetmiş olacağınız 20 kiloyu ya da uzak gelecekte önlediğiniz hayali bir kalp krizini düşünmekten çok daha motive edici olacaktır.
Ayrıca şunu da unutmamak gerek; hayatınızdaki bütün değişiklikleri aynı anda yapmaya çalışmamalısınız. Yani aynı gün hem şekeri, hem sigarayı bırakmaya; hem de egzersizi hayatınıza sokmaya çalışmayın. Bir kerede sadece tek bir değişiklik yapın. Örneğin bugün, mümkün olduğunca az oturmaya söz verin. Çünkü bu tek faktör bile sağlığın bozulması ve erken ölüm açısından ciddi bir risk oluşturmaktadır.
Şunlara da bir göz atın:
Sağlıklı Yaşamak İçin Hayatımıza Sokmamız Gereken 12 Alışkanlık