yeni başlayanlar için meditasyon

Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon

RUH SAĞLIĞI

Gündelik hayat koşturmacasında sürekli kalabalığa, gürültüye, strese maruz kalmak, bizim için farkında olduğumuzdan daha yorucu. Acele içinde olmamız, duygularımızı bastırmamız ve zihnimizi susturamamamız anksiyete ve depresyona zemin hazırlıyor. Sürekli olumsuz duygulara ve negatif düşüncelere maruz kalınca zihnimiz kadar bedenimiz de kirleniyor ve zamanla çeşitli kronik rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Eğer doğayı hissedip dinlenecek vaktiniz yoksa; en azından meditasyon yaparak kendinize zaman ayırıp bu zor şartlardan bir süre uzaklaşabilirsiniz. Yazımızda yeni başlayanlar için meditasyon yaparken nelere dikkat edileceğinden bahsedeceğiz.

 

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Sessiz sakin bir yer bulun

Özellikle büyük şehirlerde yaşıyorsanız sessiz sakin bir yer bulmanın zor olduğunu bilirsiniz. İsterseniz sabah erken kalkıp, varsa evinizin yakınlarındaki bir parka veya sahile gidin. Olmazsa, evinizin en huzurlu bulduğunuz köşesini meditasyon için ayırın.

Meditasyona başlamadan önce sizi sıkabilecek saat, kolye, küpe gibi aksesuarları çıkarın. Üzerinize rahat ettiğiniz kıyafetler giyin.

 

Oturuş pozisyonu

Enerji akışının daha rahat olmasını sağlayan  bazı geleneksel meditasyon duruşları vardır. Meditasyon yaparken uzanmak, uykuya dalmaya neden olabileceği için pek tercih edilmez. Dik oturmaya çalışın ama rahat olmak da önemlidir; bu nedenle kendinizi aşırı dik durmaya zorlamayın. Zaten meditasyon yaptıkça daha düzgün oturmaya başladığınızı göreceksiniz.

Bacaklar genelde lotus, yarım lotus veya bağdaş pozisyonlarında durur. Eğer bu bacak pozisyonlarını yapamıyorsanız normal bir oturuş da tercih edebilirsiniz. Burada çeşitli oturuş pozisyonları gösterilmiştir.

Eller ise genelde dizlerin üstüne konulmaktadır. Fakat başka el pozisyonları da vardır. Burada ise meditasyon esnasında ellerin duruş şekilleri gösterilmektedir. Dilediğinizi seçebilirsiniz.

 

Nefes

Nefes meditasyonun en önemli unsurlarından biridir. Ağızdan nefes almak meditasyon yaparken uygun değildir. Genellikle yorgunken ve heyecanlıyken ağızdan nefes alınır. Burnunuzdan diyafram nefesi alıp, aldığınız nefesi ağzınızdan vermeniz gerekiyor. Nefes aldığınızda karnınızın şişmesi, verdiğinizde ise karnınızın inmesi diyafram nefesini doğru yaptığınızı gösterir.

Nefes alırken akciğerlerinizi; yani göğsünüzü şişirmemeye dikkat edin. Akciğer nefesi efor sarfederken kullanılır, dinlenirken ise farkında olmadan diyafram nefesine geçeriz. Diyafram nefesi rahatlatıcıdır.

 

Odaklanmak

Bu herkesin kendine göre ayarlayacağı bir şeydir. Meditasyonu nerede yaptığınıza bağlı olarak da odaklanacağız şey değişebilir. Eğer açık havada yapıyorsanız rüzgar, dalgaların sesi ağaçların hışırtısı, kuş cıvıltıları, havanın kokusu gibi tatlı algısal şeylere odaklanın.

Eğer kapalı alanda yapıyorsanız rahatlatıcı bir müzik açıp ona odaklanabilirsiniz. Ya da mum yakıp alevini izleyebilir; tütsü yakıp kokusuna odaklanabilirsiniz. Eğer isterseniz heykel gibi anlamlı nesneleri de odağınıza alabilirsiniz.

Meditasyon yaparken belli bir noktaya bakın. Dikkatiniz dağılırsa, odağınızı tekrar seçtiğiniz nesneye sabitleyin.

 

Duygu ve düşüncelerin akması

Belli bir noktaya odaklandıktan sonra nefesinizin düzenini takip edin. Yavaşça nefes alıp verin. Her nefeste bedeninizin daha da iyileştiğini canlandığını hissedin. O esnada aklınıza gelen düşünceleri bir nehirde akıyormuş gibi izleyin. Hiçbir düşünceyle özdeşleşip detaylandırmayın.

Yeni başlayanlar için meditasyon yaparken en zor olan şey, bu duygu ve düşüncelerden soyutlanma kısmıdır. Eğer dikkatiniz çok dağılırsa tekrar odaklandığınız nesneye dikkatinizi geri getirin. Zor ve ağır duygulara kapılırsanız bunları da yine bir nehirde akıyormuş gibi izleyin.

 

Yeni başlayanlar için meditasyon süresi

Eğer meditasyon yapmaya yeni başlıyorsanız, meditasyonun çok uzun sürmesi için uğraşmayın. 10 dakika yeterli. Başlarda işe yaramadığını düşünseniz bile aslında denemeleriniz size meditasyon yapmayı adım adım öğretiyor. Vazgeçmeyip düzenli meditasyon yapmaya devam ederseniz zamanla meditasyonun  işe yaradığını; dinlenip yenilendiğinizi siz de hissedeceksiniz.

Bir yanıt yazın