renklerin anlamı

Renklerin Anlamı: Seçtiğiniz Renkler Sizi Yansıtıyor

RUH SAĞLIĞI

Renkler hayatımızın her alanında karşılaştığımız, sözsüz bir iletişim aracıdır. Renk psikolojisini öğrenerek kendimizi doğru yansıtabilir, karşımızdaki kişilerde doğru bir izlenim uyandırabilir ve renklerin üzerimizde yarattığı etkiler konusunda bilinçlenebiliriz. Peki ya renklerin anlamı ve etkileri nelerdir?

Renkler hakkındaki düşüncelerimiz elbette kişisel geçmişimiz ve yaşadığımız kültüre göre farklılık gösterebilir. Fakat doğa ile ilişkimiz düşünüldüğünde bazı renklerin insanlarda ortak duygular uyandırması normaldir. Örneğin kırmızının kan rengi olması tehlikeyi çağrıştırırken, gökyüzünün rengi olan mavi dinginliği çağrıştırır. Kırmızının nabzı yükseltip mavinin nabzı düşürdüğünü gösteren bilimsel çalışmalar vardır. Çocuklarla yapılan bir araştırmada, kırmızıya boyanmış bir odada maviye boyanmış bir odaya oranla daha çok şiddet içerikli oyunlar oynandığı ortaya koyulmuştur. Benzer şekilde diğer renklerin de insan üzerinde çeşitli etkileri vardır.

 

Renklerin Anlamı ve Etkileri

Aşağıda temel renklerin anlamı ve etkileri verilmiştir:

 

Kırmızı

Ateş ve kanı temsil eden kırmızı; enerji, tutku, arzu, aşk, öfke, şiddet ve tehlike rengidir. Kendinizde öfke ve tutku gibi şiddetli duygular hissettiğinizde kırmızı kıyafetler tercih etme olasılığınız yüksektir. Ayrıca insanlar bu şiddetli renge daha kolay tepki verdiği için, uyarı yazıları genellikle bu renkte yazılır.  Dikkatten kaçmaması için trafik lambasının dur ışığı kırmızıdır. Benzer şekilden Coca Cola, Marlboro gibi ünlü markalar logolarında bu rengi kullanmıştır.

 

Sarı

Güneşi ve yaz aylarını temsil eden sarı; canlılık, dinçlik, idealizm, hayal gücü, umut ve kıskançlık rengidir. Ayrıca sarı rengin iştahı arttırdığı da bilinir. Bu nedenle ünlü fast food restoranları duvarlarını genelde bu renge boyarlar. Sarı parlak bir renk olduğu için uzun süre bakmak gözü yorabilir. Ayrıca dikkat dağıtıcı bir renk olduğu için, özellikle dikkat eksikliği olan çocukların çalışma odalarında bu renk kullanılmamalıdır.

 

Turuncu

Fiziksel enerjiyi uyaran kırmızı ve zindeliği arttıran sarının karışımı olan turuncu; enerji, sıcaklık, coşku, iyimserlik canlılık ve eğlence rengidir. Turuncu beyindeki oksijen miktarını arttırarak zihinsel aktiviteyi uyarır. Ayrıca tropik bitkilerin rengi olduğu için gıda sektöründe sıklıkla kullanılır. Enerjiklik çağrıştırdığı için turuncuyu, gençlere yönelik reklamlarda sık sık görürüz. Kendimizi neşeli hissettiğimizde ya da neşelenmek istediğimizde kıyafetlerimizde turuncuya daha çok yer veririz.

 

Yeşil

Ağaçlar ve  ham meyvelerin rengi olan yeşil; bolluk, şans, özgürlük, sağlık, tazelik ve yenilenme rengidir. Yeşil doğada bol bulunan bir renk olduğu için özgürlükle özdeşleştirilir. Doğa içerikli konseptlerde sık kullanılan bir renk olan yeşil; iyileştirici ve rahatlatıcı bir etki gösterir. Sarı ve mavinin karışımı olan bu renk, sarıdan zihinsel netliği maviden ruhsal dinginliği alarak adalet ve umudu da çağrıştırır.

 

Mavi

Deniz ve gökyüzünün rengi olan mavi; huzur, sakinlik, güven, akıl ve derinlik rengidir. Gökyüzünü ve denizi izlemek insanı rahatlattığı için mavi rengi huzurla ilişkilendirilmiştir.  Mavi, nabzı yavaşlatarak sakinleştirici bir etki oluşturur. Aklıselim kararlar almamız gerektiğinde ve kendimizi sakin hissettiğimizde mavi kıyafetler giymeye yöneliriz. Mavi rengi; ruhsal derinlik, denge ve içgörüyü çağrıştırır.

 

Mor

Doğada gün batımı renk paletinin içinde ve kuzey ışıkları gibi nadir görülen doğa olaylarında yer alan mor; spiritüellik, gizem, yaratıcılık, aydınlanma ve asalet rengidir. Kendimizi farklı ve özgün hissettiğimizde bu renge yöneliriz. Kırmızı ve mavinin karışımı olan mor, başka bir boyutu çağrıştırdığı için yaratıcılık ve spiritüellik konseptlerinde sık sık kullanılır. Az bulunduğu için zenginlikle de ilişkilendirilir.

 

Gri

Güvenlik, melankoli, uyumluluk, naiflik, olgunluk, stabilite, durgunluk, işlevsellik ve yas rengidir. Göz yormayan bu renkle, şehir yaşantısında oldukça fazla karşılaşırız. Genellikle devlet daireleri ve formalite gerektiren yerler gridir. Fazla ilgi çekmek istemediğimizde ve uyumlu görünmek istediğimizde bu renge yöneliriz. Gri fazla gösterişli ve parlak bir renk olmadığı için mütevaziliği çağrıştırır. Genellikle diğer renklerin yanında tamamlayıcı bir renk kullanılır. Tek başına fazla kullanımı sıkıcı bulunabilir.

 

Kahverengi

Kırmızı, mavi ve sarının karışımı olan kahverengi; güven, dayanıklılık, stabilite, konfor, sadelik, bilgelik ve muhafazakarlık rengidir. Ağaç gövdesi ve toprağın rengi olan kahverengi, insana köklerini hatırlatır ve güven verir. Güvende hissettiğimizde ya da desteğe ihtiyaç duyduğumuzda kahverengi kıyafetlere yönelebiliriz. Kahverengi geçmişi ve eski şeyleri çağrıştırdığı için muhafazakarlık izlenimi de verebilir.

 

Siyah

Gizem, otoriterlik, mutsuzluk, güç, kötülük, cesaret ve orijinallik rengidir. Kendimizi saklamak istediğimizde kıyafetlerimizde bir çeşit kamuflaj olarak siyaha yöneliriz. Ayrıca siyah, karanlığı hatırlattığı için gizemi ve bilinmezliği içerir. Formalite gerektiren konseptlerde siyah sık kullanılır. Diğer renklerle birlikte kullanıldığında sadelik ve kalite çağrıştırır.

 

Beyaz

Kar, kış ve ışığın rengi olan beyaz; masumiyet, temizlik, saflık, hassasiyet ve iyilik rengidir. En açık renk olan beyaz, genellikle hijyenle ilişkilendirilmiştir. Temizlik sektöründe bu renk bol bol kullanılır. Ayrıca masumiyeti ve saflığı çağrıştırdığından gelinlikler bu renkte tercih edilir. Günlük hayatımızda da kendimizi sade ve şeffaf hissettiğimizde beyaz renk kıyafetlere yöneliriz.

Bir yanıt yazın