dikkat eksikliğinde kitap okumayı kolaylaştıran üç öneri

Dikkat Eksikliğinde Bir Şeyler Okumayı Kolaylaştıran 3 Öneri

RUH SAĞLIĞI

Bir kitabın pek çok sayfasını geçdiğiniz halde hiçbir şey anlamadığınız oldu mu? Ya da son 5 dakikadır aynı paragrafı tekrar tekrar okuduğunuzu fark ettiniz mi? Eğer DEHB’niz (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunuz) varsa muhtemelen bunları rutin olarak yaşıyorsunuzdur. Dikkati sürdürme probleminiz, oturup bir şeyler okumaya çalıştığınız zaman bunu engellemek için size her türlü oyunu oynayacaktır. DEHB’nin bu yönü, özellikle iş ya da okul için okumanız gereken bir şeyler olduğunda son derece zorlayıcı olabilir. Neyse ki, beyniniz sizinle iş birliği yapmak istemediğinde, okumayı kolaylaştıran bazı stratejiler var. Bunlardan bazıları şunlar:

 

Önce Göz Gezdirin

Okuyacağınız şeyin ne hakkında olduğunu anlamak için öncelikle başını ve sorununu bir okuyun. Ardından önemli noktalara bakarak ortalarına bir göz atın. Eğer okunacak şey bir çok bölümden oluşuyorsa, her bölümün başını ve sonunu da okuyun. Kendinizi baştan sona cümle cümle okumaya zorlamak yerine, büyük resmi anlamak için genel ve yapısal bir şekilde okuma yapmak çok daha verimli olacaktır. Daha sonra geri dönüp cümle cümle okumaya başladığınızda, kolaylıkla detayları doldurabilecek ve yer yer dikkatiniz dağılsa bile hala okuduğunuz şeyin özünü anlıyor olacaksınız.

 

Notlar Alın

Not almanın, okuduğunuz şeyi daha sonra yeniden inceleyeceğinizde yapılacak bir şey olduğunu düşünebilirsiniz; ama okuma sürecini daha somut ve oyalayıcı br hale getirmenin yollarından biri de budur. Okurken notlar almak, sizi dikkat dağınıklığından ve hiçbir şey anlamadan sayfalar arasında yuvarlanmaktan koruyacaktır. Ayrıca okuduklarınızı daha düzgün işlemenizi de sağlayacaktır.

 

Bir “Arka Plan Aktivitesi” Yapın

DEHB’li insanlar için okuma yapmak beynin en zorlandığı aktivitelerden biridir. Okuma yazmanız olması oturup bir şeye baştan sona odaklanabileceğiniz anlamına gelmez. Çünkü okumak, az uyaranlı ve pasif kalmayı gerektiren bir etkinliktir. Okuma yaparken beyniniz sıkılır, ortamı terk eder, içine kapanır ve yapmayı daha ilginç bulduğu şeyi aramaya başlar. Bununla baş etmenin bir yolu okuma yaparken arka planda daha uyarıcı bir aktivite yapmaktır. Müzik dinlemek ve sakız çiğnemek bunlardan bazılarıdır. Buradaki amaç beyninize ödül vererek onu daha mutlu, daha umutlu ve daha iş birlikçi bir hale getirmektir.

 

Kaynak: link

 

Şunlara da bir göz atın:

Anksiyeteli Çocuklar Yanlışlıkla DEHB Teşhisi Alabiliyor

Hamilelikte D Vitamini Çocukta Hiperaktiviteyi Önleyebilir

Bir yanıt yazın