5 Adımda Kronik Kaygıdan Kurtulmak
Kendinizi hep gergin hissediyorsanız, endişeliyseniz, mide ve bağırsak hastalıkları peşinizi bırakmıyorsa kronik kaygıdan kurtulmak için bir şeyler yapmanın zamanı gelmiş demektir.
Belli bir düzeyde olan kısa süreli kaygı oldukça normaldir. Önemli bir sınav, iş görüşmesi, yolunda gitmeyen olaylar kişide geçici bir gerilim duygusu oluşturur. Bu gerilim duygusu bizi tedbir almaya, hazırlık yapmaya ve dikkatimizi söz konusu önemli olayda toplamaya yönlendirir. Fakat sık sık öfke biriktiren veya stresli bir yaşam tarzına sahip kişilerde, bazen bu mekanizma arızalanır ve kişi kendini hep tehdit içinde algılayarak bu gerilim duygusundan; yani kaygı durumundan çıkamaz.
Kaygı durumunda vücudumuz kendini beslemeye ve iyileştirmeye yönelik eylemlerden feragat ederek, karşılaşılan sorunu çözmek adına enerjimizi tek bir konuda toplar. Bu sayede sorunu hızlıca halletmeyi amaçlar. Fakat sürekli kaygı halinde olmak vücudumuzun kendini yenileme sürecini sürekli askıya alacağı için bağışıklığımızı düşürür ve bizi hastalıklara açık bir hale getirir. Pek çok kronik hastalığın ortaya çıkışı uzun süre kaygı altında yaşamaktan kaynaklanır. Ayrıca kronik kaygı, sadece bedenimizin değil zihnimizin de direncini düşürerek, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkışına zemin hazırlar.
İşte bu arızalanmış kaygı mekanizmasını tekrar yapılandırarak olması gerektiği gibi geçici bir hale getirmek ve gerçek işlevi olan hızlı sorun çözme becerisine tekrar kavuşturmak için takip etmeniz gereken 5 adım:
1. Kronik kaygıdan kurtulmak için öncelikle neyin sizi kaygılandırdığını somutlaştırın
Reddedilmekten mi korkuyorsunuz? Başaramamaktan mı? Yoksa terk edilmekten mi? Öncelikle sizi kaygılandıran şeyin ne olduğunu belirleyin ve bunu bir kağıda yazın. Sorunun ne olduğunu tanımlamak sizi çözüme yaklaştıracaktır.
2. Sorununuzu spesifikleştirin
Sorunu genel bir kavramla somutlaştırmak kronik kaygıdan kurtulmak için iyi bir başlangıçtı, şimdi de sorununuzun biraz daha detayına inmeniz gerekecek. Örneğin kaygınızın nesnesi başarısızlıksa, hangi konudaki başarısızlığın sizi kaygılandırdığını biraz daha detaylandırmanız gerekiyor. Patronun verdiği işi başaramamak mı, yoksa ailenizin eşinizin sizden beklediği işi başaramamak mı? Sizin için geçerli olan her ne ise spesifikleştirerek yazın.
3. Kronik kaygıdan kurtulmak için sorumluluk alanınızı belirleyip hedef koyun
Diyelim ki elinizde 10 gün sonra bitmesi gereken bir iş var ve bunu yetiştirememe olasılığınız sizi kaygılandırıyor. O zaman burada sizin sorumluluk alanınız her gün belli bir miktar iş yapmak olmalı. Hepsini bir günde bitirmek zorunda değilsiniz ya da karşınıza çıkma ihtimali olan, süreci uzatabilecek ekstra şeyler için de şu anda yapabileceğiniz bir şey yok. Elinizde olmayan kısım konusunda evrene güvenin. Sadece kendi sorumluluğunuzda olan kısım için adım adım uygulayacağınız bir plan oluşturun ve bunu bir kağıda yazın. Kağıdı göz önünde olacak şekilde çalışma masanıza ya da buzdolabının üstüne yapıştırın. Kronik kaygıdan kurtulmak için, bunu sizde kaygı uyandıran her sorun için uygulayın.
4. Planınızı adım adım uygulayın
Her şeyin belli bir emek gerektirdiğini ve zamana ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Planınız doğrultusunda harekete geçip hemen ilk hedefinizi uygulayın. Eğer o an uygulama için müsait değilse ilk hedefinizi uygulayacağınız zamanı şimdiden netleştirin. İlk hedefi uygulamaya başladığınızda mutlaka rahatladığınızı hissedeceksiniz. Çünkü kaygıyı kısır döngü haline getiren şey, kaygı uyandıran fikirlerin düzenlenmeden ve uygulamaya geçmeden karmaşık bir şekilde beynimizde uçuşmasıdır.
5. Rahatlayın
Daha önce de değindiğimiz gibi kaygının işlevi sorun çözmektir ve kaygı doğası gereği geçici olmalıdır. Bu nedenle ilk hedefinizi uygulamaya geçirmeseniz bile çözüm planınızı oluşturduktan sonra kendinizi rahatlamaya bırakın. Rahatlama için sosyalleşmeyi, spor ya da meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz. Eğer kaygı duyduğunuz konu ile ilgili fikirlerinizi en fazla 1 saat içerisinde düzenleyip adım adım gideceğiniz bir plan oluşturamadıysanız, yine de bugünlük düşünme sürecine ara verin. Ertesi gün yaşamla ilgili yeni tecrübeler edindikten sonra tekrar düşünmeyi deneyebilirsiniz. Eğer gerginliğinizi ve zihninizi durduramıyorsanız uzun bir yürüyüşe çıkıp yorularak dikkatinizi dağıtmaya çalışabilirsiniz.
Son olarak kronik kaygıdan kalıcı olarak kurtulmak için şu 12 alışkanlığı mutlaka hayatınızın bir parçası haline getirin.