sağlıklı beslenme çocuğun okul başarısını

Sağlıklı Beslenme Çocuğun Okul Başarısını Arttırıyor

ÇOCUK GELİŞİMİ

Son zamanlarda kötü beslenmenin, fiziksel ya da psikolojik pek çok hastalıkla ilişkili olduğu sık sık konuşuluyor. Şimdi de çocuğun okul başarısı ile sağlıklı beslenme arasında bir ilişki olduğu ortaya çıktı. Genellikle okul başarısı için çocuğun zekasının ve çalışkanlığının en büyük rolü oynadığı düşünülür. Fakat Finlandiya’da yapılan bir araştırma çocuğun okul başarısındaki en önemli unsurlardan birinin sağlıklı beslenme olduğunu ortaya koydu.

Finlandiya’nın Jyväskylä Üniversitesi‘nde yapılan araştırma, 6-8 yaş arası 161 çocukla yürütüldü. Araştırmacılar sağlıklı beslenmenin okul başarısıyla ilişkisini anlamak için çocukları 1. sınıftan 3. sınıfa dek takip ettiler. Çocukların beslenme şekilleri, tutulan beslenme günlükleri aracılığıyla; akademik başarıları ise standardize edilmiş testlerle ölçüldü. Beslenmesi sebze, meyve, tam tahıl, balık, sağlıklı yağlar açısından zengin olan ve az şeker tüketen çocuklar; bunun tersini yapan yaşıtlarına oranla, okuma becerilerinin ölçüldüğü testlerde daha iyi sonuçlar ortaya koydu.

European Journal of Nutrition dergisinde yayımlanan bu araştırmada sağlıklı beslenme ile okuma becerisi arasındaki ilişkinin; sosyo-ekonomik, fiziksel aktivite, obezite gibi pek çok önemli değişkenden bağımsız olarak kendini gösterdiği ortaya kondu. Her yemekte sağlıklı tercihler yapmak gerektiğinin altı çizildi ve sağlıklı beslenmenin çocuklarda öğrenme ve akademik performans açısından önemli bir faktör olduğunu belirtildi.

Ebeveynlerin evde hazırladığı yemekler kadar, okullarda ne tür yiyecekler sunulduğu da çocukların sağlıklı beslenebilmesinde büyük rol oynuyor. Dolayısıyla devletin okul yemekhaneleri ve kantinleri için düzenlemeler yapması ve bu düzenlemelerin uygulanıp uygulanmadığını takip etmesi çocukların sağlıklı besinlere ulaşması açısından oldukça önemli.

Türkiye’de okul kantinlerine gazlı içecekler, kızartmalar, cipsler, çerezler, çikolatalar, gofretler, tüm şeker ve şekerleme türleri, çikolata dolgulu ürünler, hamurlu ve şerbetli tatlılar 2015 yılından beri yasak. Onun yerine meyveler, çiğ tüketilebilen sebzeler, salatalar, kuru meyveler, kuru yemişler, pastörize süt, taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, yoğurt, ayran, pastörize peynir, günlük haşlanmış yumurta, tam tahıllı ekmek gibi gıdalara izin veriliyor. Fakat bu düzenlemenin ne kadar uygulandığı tartışılır.

 

Şuna da bir göz atın:

Otizm Hiperaktivite ve Diğer Hastalıklar İçin GAPS Diyeti

Bir yanıt yazın