Hamilelikte Çok Fazla Folik Asit Almak Otizm Riskini Arttırabilir

Hamilelikte Çok Fazla Folik Asit Almak Otizm Riskini Arttırabilir

ÇOCUK GELİŞİMİ

Bebek bekleyen annelere, bebekte nörolojik problem oluşumunu engellemek için bol bol folik asit almaları önerilir; ancak Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’nda yapılan yeni bir araştırma, fazla folik asit alımının çocukta otistik spektrum bozukluğu riskini arttırabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar, 1998 ve 2013 yılları arasında doğum yapan kadınların doğumdan 1 ila 3 gün sonra kan folatı seviyelerini kontrol etmiş ve katılımcıları uzun yıllar takip etmiştir. Araştırmacı ekibin basın açıklamasına göre her 10 kadından 1’inde fazla miktarda folat (litre başına 59 nanomolden fazla) ve fazla miktarda B12 vitamini (litre başına 600 pikomolden fazla) vardı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hamile kadınlar için ilk üç aylık dönemdeki yeterli folat mitarının litre başına 13.5 ila 45.3 olduğunu belirtmektedir. Bununla birlikte, yeterli B12 seviyesi için kesin bir anlaşmaya varılamamıştır.

Çalışmaya katılan kadınların çoğu, hamilelikleri boyunca sürekli folik asit ve B12 vitamini içeren multivitaminler kullandıklarını belirtmişlerdir. Bazı kadınlarda folik asidin çok yüksek seviyede olması şaşkınlık yaratmıştır.

Araştırmacılar, yeterli folat miktarının dört katına sahip annelerin çocuklarında, otizm riskinin 2 katına çıktığını; çok yüksek B12 seviyelerinde ise riskin 3 katına çıktığını gördüler. Her iki vitaminin de yüksek olması durumunda risk 17.6 kat artıyordu.

Dr. Bloomberg School’un Otizm ve Gelişimsel Engellilik Merkezi direktörü M. Daniele Fallin, yaptığı basın açıklamasında, gebelerde folat eksikliğinin çocuğun gelişimi için zararlı olduğunu uzun süredir bildiklerini; ama bu araştırma sayesinde aşırı miktarların da zararlı olabileceğini öğrendiklerini belirtti. Bu önemli vitaminlerin mutlaka optimal seviyelerinde tutulması gerektiğini de ekledi.

Pek çok kişi vitamin almanın güvenli olduğunu ve fazla vitamini vücudun ortadan kaldıracağını düşünür. Ama folik asit ve B12 vitamini açısından bu durum geçerli olmayabilir.

 

 

Kaynak: link

 

 

Şunlara da bir göz atın:

Hamilelikte D Vitamini Çocukta Otizmi Önleyebilir

Bazı Mineral Eksiklikleri Otizm Riskini Arttırıyor

Otizm Hiperaktivite ve Diğer Hastalıklar İçin GAPS Diyeti

Bir yanıt yazın