uykusuzluk sorununu çözmek için bitkiler

Uykusuzluk Sorununu Çözmek İçin Kullanılabilecek Bitkiler

BİTKİSEL TEDAVİ

Uyku en temel ihtiyaçlarımızdan biridir. Uyurken vücudumuzdaki toksinler temizlenir, hücrelerimiz yenileni, tüm organlarımız dinlenir ve ayrıca rüya görerek zihnimizdeki tortulardan da kurtuluruz. Herkes hayatının bazı dönemlerinde,  2-3 gün süren uykusuzluklar yaşayabilir. Bu oldukça normaldir. Fakat uyku sorununuz 2-3 günü geçip haftalara ya da aylara yayılmışsa mutlaka bir şeyler yapmalısınız. Uykusuzluğa çare olarak evde kendi başınıza uygulayabileceğiniz bazı çözümler var. Bitkisel kürler bunlardan bazıları. Bu yazımızda sakinleştirici ve rahatlatıcı etkileriyle uykusuzluk sorununu çözmek için kullanılabilecek bitkiler listesini yayınladık. Fakat uykusuzluk sorununuz çok ciddi boyutlardaysa bu sorunun altında yatan nedeni bulup tedavi olmak için mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

Uykuya dalmanızı kolaylaştıracak bu bitkileri yatağa girmeden 1 saat ya da en geç yarım saat önce tüketin.

Papatya (Anthemis nobilis):

Papatya çiçeği, bütün dünyada kullanılan sakinleştirici bir bitkidir. Uykusuzluğun yanı sıra hiperaktivite ve sinirlilik tedavisinde de kullanılmaktadır. Oldukça zararsız olan papatya çayı, çocuklarda da kullanılabilir. Papatyanın çayına ek olarak yağını da kullanmak mümkündür. Papatya yağını banyo suyunuza 5-6 damla kadar damlatarak kullanabilirsiniz. Papatya yağı ayrıca %2 ye seyreltilmiş bir şekilde masaj yağı olarak da kullanılabilmektedir.

Eğer papatyayı çay olarak tüketecekseniz kurumuş papatya çiçeklerini sıcak suda 5 dakika bekletip günde 2-3 bardak içebilirsiniz.

Şerbetçi Otu (Humulus lupulus):

Bira yapımında kullanılan bu bitki 1900’lü yılların başlarında doktorlar tarafından, sinirsel sebeplere bağlı uykusuzluk sorunlarında kullanılmıştır. Şerbetçi otu gerginlik ve huzursuzluğu azaltarak uyumanıza yardımcı olacaktır. Şerbetçi otu, papatya çayı ile karıştırılarak da tüketilebilir.

Çay olarak tüketilecekse günde 2-3 bardak; yağ olarak tüketilecekse günde 2-3 kez 30 damla kullanılabilir.

Lavanta (Lavandula officinalis):

Lavanta, sinir sistemini güçlendirici hafif bir toniktir. Uyku sorunu olan hastaların uykudan önce banyo yapıp, banyo sularına birkaç damla lavanta yağı eklemeleri önerilmektedir. Aynı şekilde, bu yağ masaj yaparken de kullanılabilir. Lavantanın kokusu uykusuzluk sorununu çözmek için kullanılmaktadır.

Çay olarak tüketilecekse günde 2-3 bardak; yağ olarak tüketilecekse banyoda 3-10 damla, masajda kullanılacaksa 30 gr. bitkisel yapa 10 damla damlatarak kullanılabilir.

Çarkıfelek (Passiflora incarnata):

Çarkıfelek çiçeği bitkibilimciler tarafından, uykusuzluk tedavisinde kullanılan önemli bitkilerden biri olarak kabul edilir. Özellikle aşırı çalışma, beyin yorgunluğu ve stres altındaki insanların uyku sorunlarının çözümünde çarkıfelek çiçeği kullanılmaktadır. Bu bitki, etken maddesi harmin sayesinde mutluluk hissi yaratır ve iyi hissettirir. Bir çok sakinleştirici ilacın yapımında kullanılan çarkıfelek çiçeği, çocuk ve yetişkinlerin uyku sorunlarını çözmede kullanılabilir.

Çay olarak tüketilecekse günde 2-3 bardak; yağ olarak tüketilecekse günde 3-4 kez 30-60 damla kadar damlatılarak kullanılabilir.

Kedi otu (Valeriana Officinalis):

Kedi otu özellikle adet sancısı, sindirim sorunları, kas ağrısı, kramp gibi nedenlerden dolayı uykuya dalmakta güçlük çeken insanlar için uygundur. Valium ve diğer sentetik ilaçların yan etkilerini barındırmayan kedi otu, Avrupa ve ABD’de reçetesiz uyku ilacı olarak satılmaktadır. Kediotu, uykuya dalma süresini kısaltmasının yanı sıra, gece uyanmalarını da azaltır. Şerbetçi otu ve çarkıfelek çiçeği ile birlikte kullanılabilir.

Çay olarak tüketilecekse, yatmadan önce 1 bardak; yağ olarak tüketilecekse, günde 2-3 kez 2-5 damla kullanılabilir.

Uykusuzluk sorununu çözmek için Sarı Kantaron (Hypericum Perforatum) da kullanılabilir:

Sarı çiçekleri olan bu bitki, gün geçtikçe bitkisel tedavi alanında daha da önemli bir yere sahip olmaktadır. Antik Yunan’da yaygın olarak kullanılmış olan sarı kantaron, günümüzde kronik uykusuzluk (insomnia) ve beyindeki bazı kimyasalların dengesizliğinden kaynaklanan depresyon ve anksiyete tedavisinde kullanılır. Sakinleştirici etkisinin yanı sıra, ağrı kesici ve antiseptik özelliği de vardır. Hafif dereceli uyku sorunu olanlar için uygundur. Sarı kantaron kullandığınızda cildiniz güneş ışığına karşı hassasiyet geliştirebileceğinden direkt güneş ışığına çıkmamaya özen göstermelisiniz. Kış aylarında kullanmak için oldukça uygundur.

Çay olarak tüketilecekse, günde 2-3 kez ,1 tatlı kaşığı çay 10 dakika sıcak suda demlenir. Yağ olarak tüketilecekse, günde 2-3 kez 1/2 – 1 çay kaşığı; toz olarak tüketilecekse, günde 2-3 kez 1-2 tablet içilebilir. Tedavinin amacına ulaşması için 2-3 hafta süreyle kullanmak gerekir.

Bitkisel çözümleri özellikle hamilelerde, çocuklarda, yaşlılarda ve ağır hastalığı olanlarda doktora danışmadan kullanmayınız. Bitkilerin ilaçlarla etkileşime girebildiğini, uzun süreli ya da yüksek dozlu kullanımlarda organlara zarar verebileceğini unutmayınız. Yan etkiyle karşılaşırsanız bitkisel uygulamaları bırakınız.

Bir yanıt yazın