romantik ilişkiler

Romantik İlişkiler Hakkında Yanlış Bilinen 7 Gerçek

AŞK & İLİŞKİLER

Romantik ilişkiler filmlerde herkesin imrendiği birer peri masalı gibi yansıtılır. Fakat bu durum gerçekçi olmayan bazı beklentiler geliştirmemize yol açabilir. Yıllarca çift terapistliği yapan ve bu alanda dünyaca ün kazanan Esther Perel, ilişkilerle ilgili oldukça yaygın 7 yanlış inanç olduğunu söylüyor ve bize bunların doğrusunu açıklıyor.

 

Yanlış-1) “İlişkisi olan insanın gözü başka kimseyi görmez.”

Doğrusu: Her ne kadar pek çok insan, mutlu ilişkisi olan kişilerin başka kimseyi umursamayacağını düşünse de, Esther Perel aynı fikirde değil. Esther Perel’e göre, eşimizin karşı cinsten biriyle doğal bir şekilde şakalaşması gibi küçük flörtleri normal karşılamamız gerekiyor. Bunların masum ve doğal tepkiler olduğunu; telaşlanacak bir şey olmadığını söylüyor.

 

Yanlış-2) “Dürüst olmak her zaman iyidir.”

Doğrusu: Elbette partnerinize karşı dürüst olmalısınız; ondan bir şey saklamamalı, yalan söylememelisiniz. Ama partnerinize karşı düşmanca bir dürüstlük takınmanız doğru olmayacaktır. Mesela eşinize “Senin şişko bir salak olduğunu düşünüyorum” derken tamamen dürüst davranıyor olabilirsiniz ama doğrusu karşınızdakinin duygularını inciltmeden dürüst olmaktır.

 

Yanlış-3) “Kötü bir cinsel hayat birbirinize uygun olmadığınızı gösterir.”

Doğrusu: Esther Perel cinsel uyumsuzluk ve cinsel tatminsizliği birbirinden ayırıyor. Örneğin, partnerinizin kokusunu sevmemek cinsel uyumsuzluğa bir örnekken; orgazm olamamak cinsel tatminsizliğe bir örnek. Cinsel hayatınızın kötü olma sebebi partnerinizle olan cinsel uyumsuzluğunuzsa bunun elbette önemli bir sorun olduğunu; fakat cinsel tatminsizlikten şikayetçiyseniz, bu tarz sorunların aşılabileceğini söylüyor.

Kadınların yaklaşık yarısı orgazm olamıyor, erkeklerin de önemli bir kısmı cinsel sorunlar yaşıyor. Esther Perel, kendimizi ve vücudumuzu yeterince tanımadığımız için bunun böyle olduğunu söylüyor. Herkesin nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadığını keşfetmesi gerektiğini ve çiftlerin bu konuda birbirleriyle konuşabilmesi gerektiğini belirtiyor.

 

Yanlış-4) “Partneriniz en iyi arkadaşınız olmalıdır.”

Doğrusu:  Partnerinizle elbette arkadaş olmalısınız. Ama en iyi arkadaş olmanıza gerek yok. Esther Perel’e göre bir insandan her şeyi istemek (sevgili, en iyi arkadaş, sırdaş, entelektüel ortaklık) bu insandan çok şey beklediğinizi gösterir. Halbuki bunların her biri başka türde ilişkilerdir. Partnerinizle iyi arkadaş olmanızda sorun yok ama partneriniz dışında başka iyi arkadaşlarınız mutlaka olmalı.

 

Yanlış-5) “Kavga etmek çok kötüdür.”

Doğrusu: Her ilişkide tartışmalar olmak zorundadır. Elbette kabalık sınırlarını aşan kavgalar kötüdür. Ama karşınızdakinin güvenini kırmayacak şekilde davrandığınız, dürüst ve saygılı olduğunuz tartışmalarda bir sorun yok. Hatta bu tarz tartışmalar ilişkinizi daha da güçlendirir.

 

Yanlış-6) “Bir kere aldatan her zaman aldatır.”

Doğrusu: Size sık sık yalan söyleyen ve defalarca aldatan biriyle birlikteyseniz, zaten böyle bir durumda asıl mesele aldatılmak değil, partnerinizin karakterindeki bozukluktur. Böyle biriyle birlikteyseniz muhtemelen yeniden altılacaksınız. Ama eşininizin karakterinde genel bir bozukluk yoksa, yaptığıyla yüzleşiyor ve bir çözüm arıyorsa; bir kere aldatılmanız tekrar aldatılacağız anlamına gelmiyor.

 

Yanlış-7) “Aldatıldıysanız; ya ayrılmanız, ya da affedip bu olayı unutmanız gerekiyor.”

Doğrusu: Eğer birlikte olduğunuz kişi sizi aldatırsa, onu hemen terk etmeniz gerektiğini söyleyen arkadaşlarınız olacaktır. Bu arkadaşlarınız, eğer eşinizi terk etmezseniz öz saygınızın olmadığını ve sizde bir şeylerin yanlış olduğunu da söyleyebilirler. Ama olayı bu kadar siyah-beyaz görmek doğru değil.

Aldatıldıktan sonra karşılaşabileceğiniz bir diğer sorun, 2. bir şans verip ilişkinize devam etmeye karar verdiyseniz, sizden aldatma olayını tamamen affedip unutmanızın beklenmesidir. Arkadaşlarınız; hatta bizzat sizi aldatan partneriniz, ilişkiye devam etmeyi kabul ettiğinize göre artık bu konuyu açmamanız gerektiğini size söyleyebilir. Ama aslında bir şeyi affetmek ya da unutmak için kendinizi zorlamanız gerekmiyor. Bu konuda çaba göstermesi gereken partnerini aldatan taraf olmalı. Partneriniz içten bir şekilde pişman olduğunu size hissettirmeli ve ardından aldatmayla sonuçlanan ilişkinizde neyin yanlış gittiğini bulmalısınız. Bütün bunları hallettikten sonra yeniden güven inşa etmelisiniz. Eğer kırılan güveninizi baştan yapılandırmak konusunda aldatan partneriniz sorumluluk almıyorsa, bir şey affedip unutmanız gerekmiyor.

 

Kaynak: link

 

Şunlara da bir göz atın:

Sağlıklı ve Mutlu Bir İlişki İçin 9 Öneri

5 Sevgi Dili – Partnerinizle Aynı Dili Mi Konuşuyorsunuz?

Bir yanıt yazın