Boşanmaların 10 Sebebi
Evliliğin başlarındaki heyecan ve tutku azaldıktan sonra, eşinizde daha önce fark etmediğiniz bazı olumsuz davranışların yüzeye çıktığını görebilirsiniz. Bu davranışlara dikkat çektiğinizde dirençle ya da zarar verici çeşitli davranışlarla karşılaşmanız mümkündür. En ufak bir çatışmada hemen boşanma kararı almak elbette doğru değildir. Ama evliliğinizde aşağıda bahsedilen 10 sorunu yaşıyorsanız ve çözüm için hiç umudunuz kalmadıysa boşanma seçeneğini düşünmek iyi olabilir.
1-Terk etme/ihmal etme: Bunun çeşitli biçimleri vardır. Örneğin bir kişi sürekli evi terk ederek eşinden belirsiz bir süre boyunca ayrılıyor olabilir. Ya da eşini duygusal olarak ihmal ederek; sevgisiz, desteksiz ve reddedilmiş hissettiriyor olabilir. Bir başka olasılık ise eşinin maddi kaynakları kullanmasını engelleyerek onu yiyecek, kıyafet gibi temel ihtiyaçlardan yoksun bırakmasıdır.
2-Suistimal: İstismarcı kişi, başkalarına hükmetmek için zulüm, ihmal ya da şiddet kullanır. İstismar aşkla ilgili değildir; kontrol ile ilgilidir. Bir kişinin diğer kişiyi istismar edilebileceği yedi yol vardır: bunlar fiziksel (vurma, kısıtlama), zihinsel (yalan söyleme, gerçeği çarpıtma), sözel (azarlama), duygusal (suçluluk-tetikleme, kafa karışıklığı yaratma), mali (para gizleme), cinsel (zorlama, tecavüz) veya manevi istismarlar olabilir. Bütün istismarlar yıkıcı ve zararlıdır.
3-Aldatma: Aldatma, eşleri, hem duygusal hem de cinsel olarak birbirinden uzaklaştırır. Aldatma sadece partnerin bir başkasıyla birlikte olması olarak düşünülmemelidir. İşkoliklik, porno ya da alkol bağımlığı gibi eşlerin arasına giren ve evlilikten daha önemli bir hale gelen her şey aldatma etkisi yaratabilir.
4-Bağımlılık: Uzun süre tedavi edilmeyen bağımlılıklar ayrılıklara neden olur. Bağımlılık evliliğin merkezi haline geldiğinde, her iki eş de bu sağlıksız davranıştan olumsuz etkilenir. Bağımlılık için iyileşme süreci genellikle, önce bağımlı kişinin tedavi olması ve daha sonra bu bağımlılığın evlilikteki sonuçlarıyla başa çıkılıp çıkılamayacağına bakılmasıdır.
5-Ruhsal hastalık: Ruhsal hastalıkların şiddeti, süresi ve iyileşebilir olup olmadığı tedaviye bağlıdır. Bir eşin yaşadığı ruhsal hastalığın evlilik için sorun oluşturup oluşturmadığını tespit edebilmek için, eğitimli bir profesyonelden doğru bir teşhis almak gerekir. Ciddi bir akıl hastalığı için tedavi almayı reddeden bir kişi, evliliğini tehlikeye sokar; çünkü eş, çok fazla yük taşıdığı duygusu altında ezilir.
6-Suç faaliyeti: Tüm suçlar aynı değildir. Ama başka birine zarar vermeyi ya da zarar vermekle tehdit etmeyi içeren kabahat veya suçlar özellikle tehlikelidir. Herhangi bir kişiye şiddet gösteren biri, zamanla eşine ve çocuğuna da aynı davranışı gösterebilir. Bu nedene tehditler savuran veya başkalarına zarar veren biriyle evli olmanın ileride kötü sonuçlar doğurabileceğini göz önünde bulundurmak iyi olacaktır.
7-Olumsuz değişiklik: Yolunda giden bir evlilikte, çiftlerin sağlıklı ve üretken yollarla birlikte büyümesi beklenir. Bununla birlikte, eşlerden biri sürekli baskın, kontrolcü, öfkeli, saldırgan, küfürbaz, pasif agresif, takıntılı, soğuk veya kinci olduğunda, karakterindeki bu olumsuz değişiklikler ilişki için yıkıcı olur. Bu durumun tedavi edilmemiş bir akıl hastalığının tezahürü olabileceği de düşünülüp önce tedavi yollarını denemek de iyi bir fikir olabilir.
8-Mali Sorunlar: Çiftlerin para konusunda tartışması yaygın ve normal bir olaydır. Ama eşlerden birisi kumar nedeniyle aşırı borca giriyorsa, ailenin ortak birikiminden para çalıyorsa ya da alışveriş bağımlılığı gibi ailenin bütçesini aşırı zarara ve kayba uğratabilecek sıkıntılara neden oluyorsa, bu basit bir anlaşmazlıktan fazlasıdır. Bir evlilikte, her iki eş de ortak birikimin kötüye kullanılmaması için sorumluluk almalıdır. Karşı taraf gerekli sorumluluğu almadığında bazen kendi birikiminizi kurtarmanın tek yolu boşanmak olabilir.
9-Çocuklara yönelik kötü muamele: Bir çocuğun istismar, zulüm veya ihmal edilmesi affedilemezdir. Eğer bir ebeveyn bir çocuğa kötü davranırsa ve diğer ebeveyn bunu görmemezlikten gelirse, ikisi de çocuğa zarar vermekten suçludur. Çocuğun bu ortamda büyümesine izin vermek, çocuk üzerinde yaşam boyu etkileri olabilecek ruh sağlığı bozukluklarına neden olabilir. Ya da daha da kötüsü, çocuk da büyüdüğünde bir istismarcı olabilir.
10-Çatışma: Her çift tartışabilir. Zaman zaman tartışmalar yaşamak hem normal hem de faydalıdır. Bununla birlikte, fiziksel şiddet, fiziksel ya da duygusal uzaklaşma, sessiz küskünlükler ve bitmek tükenmek bilmeyen atışmalar bir ilişki için yıkıcıdır. Uzun süre çözülemeyen çatışmalar kırgınlıklara, acıya ve izolasyona yol açar. Bu durumda ilişki artık evlilik olmaktan çıkar.
Kaynak: link
Şunlara da bir göz atın:
Şu Tarihlerde Yapılan Evliliklerde Boşanma Oranı Daha Yüksek
Boşanma Kararı Çocuğa Nasıl Açıklanmalı?