Bekarlarla İlgili Ön Yargıları Kıracak 10 Bilimsel Gerçek
Evli insanlara bekarlarla ilgili düşüncelerini sorarsak, muhtemelen bir çok kalıp yargıyla karşılaşırız. Örneğin, bekarların çok yalnız olduklarını, kendilerine iyi bakamadıklarını hatta bencil olduklarını söyleyen pek çok kişi çıkabilir. Ama acaba gerçekten bu kalıp yargılar doğru mu? Sosyal bilimciler bu konuya bir açıklık getirmek için bazı araştırmalar yapıp, kafamızdaki bu yargıların tamamen yanlış olduğunu ortaya koymuşlar. İşte bekarlar hakkındaki 10 ön yargı ve bu ön yargılar hakkındaki bilimsel gerçekler:
Ön yargı-1)”Bekarlar mutsuzdur.”
Gerçek: Yapılan uzun süreli araştırmalardan biri evli insanların, bekar oldukları zamana oranla daha mutlu olmadıklarını gösteriyor. Evliler, evlilik ve balayı döneminde kısa bir süre daha mutlu olsalar da uzun vadede, bekarken ne kadar mutlularsa o mutluluk düzeyine geri dönüyorlar. Evlenip boşanmış olanlar ise boşandıktan sonra, bekar oldukları dönemden daha mutsuz oluyorlar.
Ön yargı-2) “Bekarlar sürekli eş bulmaya çalışır.”
Gerçek: Gün geçtikçe daha çok insan bekar kalmayı seçiyor (en azından ABD’de). 16 yaşından büyük insanlar arasında evli olmayanlar, evli olanlardan daha fazla. Evlilik yaşı gittikçe daha da ileriye erteleniyor ve bekar olmaktan memnun olduğunu söyleyen insanların sayısı gittikçe artıyor. Dolayısıyla herkesin sürekli evlenmeye çalıştığını düşünmek doğru değil.
Ön yargı-3) “Bekarların hayatı anlamsızdır.”
Gerçek: Aslında tam tersi; yani bekarlar anlamlı işler yapmayı daha çok önemsiyorlar. Topluma önemli yollarla katkıda bulunuyorlar. Yaşlı ebeveynlerine bakıyor ve ihtiyacı olanlara daha çok yardım ediyorlar. Ayrıca evlilere göre daha çok kişisel gelişim yaşıyorlar.
Ön yargı-4) “Bekarlar çok yalnızdır.”
Gerçek: Tam aksine evlenen insanlar çevreden izole oluyorlar. Çocukları olmasa bile durum böyle. Bekarlar ise arkadaşlarıyla kardeşleriyle, ebeveynleriyle, komşularıyla ve iş arkadaşlarıyla bağlarını daha sıkı sürdürüyorlar. Araştırmalar bekar insanların evlilerden daha çok arkadaşı olduğunu söylüyor.
Ön yargı-5) “Bekarlar bencildir.”
Gerçek: Bu ön yargı da doğru değil. Bekarlar gönüllü işlere daha çok katılıyorlar. Yaşlı ebeveynlere yardım gerektiğinde onlar daha çok ilgileniyorlar. Sadece akrabalarına değil diğer insanlara da, özellikle 3 aydan fazla yardım gerektiren durumlarda, evlilerden daha çok yardımcı oluyorlar.
Ön yargı-6) “Bekarlar sağlıksızdır.”
Gerçek: Nedense bekarların kendilerine iyi bakamayacağına dair bir ön yargı var. Ama araştırmalar, uzun vadede bekarların evlilerden daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Evlilerin evlenir evlenmez kilo almaya başladıklarını da unutmamak lazım.
Ön yargı-7) “Evliler bekarlardan daha uzun yaşar.”
Gerçek: Bir ara böyle araştırmalar çıkmış olsa da bu oranlar abartılacak kadar büyük değildi. Şu anda yapılan uzun dönem çalışmalar ise, yaşam boyu bekar olmuş kişilerin evlilerden daha uzun yaşadığını gösteriyor.
Ön yargı-8) “Bekarlar gelecek nesillere yatırım yapmaz.”
Gerçek: Gelecek nesiller için bir şey yapmak için illa ki çocuk sahibi olmak gerekmiyor. Çocuğu olmayan pek çok bekar insan, öğretmenlik gibi gelecek nesillere yatırım sayılabilecek işlerde çalışıyor. En kötü ihtimalle teyze, hala, amca, dayı olarak yeğenlerine rol model oluyorlar.
Ön yargı-9) “Bekarlar yaşlandığında yalnız kalacaklar.”
Gerçek: 6 farklı ülkede hayat boyu bekar olmuş kadınlarla yapılan bir araştırma; bekarların arkadaşlar, akrabalar ve komşulardan örülü güçlü bir ağ ile desteklendiklerini gösteriyor. Dolayısıyla yalnız kalmak zorunda değiller.
Ön yargı-10) “Bekarlar yalnız ölecek.”
Gerçek: Aslında bu ön yargı oldukça mantıksız çünkü hiçbir evli çift aynı anda ve aynı saatte ölmüyor. İlla ki içlerinden biri bir süre yola tek başına devam edecek. Ayrıca evlenmemiş olmak hayatınızda sizin için önemli insanların olmayacağı anlamına da gelmiyor. Daha önce belirttiğimiz gibi bekarlar çevresiyle olan bağlarını daha güçlü tutuyorlar ve bu sayede yalnız kalmıyorlar.
Kaynak: link
Şunlara da bir göz atın:
En İdeal Evlenme Yaşı Hangisi?
Bağlanma Stiliniz İlişkilerinizi Nasıl Etkiliyor?