kokulu mumlar evin havasını kirletiyor

Kokulu Mumlar Evin Havasını Kirletiyor!

SAĞLIK TAVSİYELERİ

Bazı evlerde, evin güzel kokması için kokulu mumlar yakılır. Ama aslında bu davranış, ev sakinlerinin toz ve mantar sporu soluma riskini arttırmaktadır.

San Diego State Üniversitesi’nden araştırmacılar, iç mekan kirliliğine katkıda bulunan faktörleri incelemek için bir çalışma başlattılar. Çalışmanın yazarlarından biri olan John Bellettiere, birincil hedeflerinin, evlerde yüksek hava partikül seviyesine neden olan şeyleri tespit ederek çocuklar için sağlıksız ortamları belirlemek olduğunu belirtti.

Araştırmacılar San Diego’da yaşayan 300 ailenin evine ikişer adet hava partikül monitörü taktı. Her ailede en az bir sigara tiryakisi ve 14 yaşından küçük bir çocuk vardı. Hava partikül monitörleri, evin en çok sigara içilen yerine ve çocuğun yatak odasına yerleştirildi. Üç ay boyunca bu monitörler, insan akciğerlerine girmeye yetecek büyüklükteki; yani 0.5 ila 2.5 mikrometre arasındaki parçacıkları taradı. Bu parçacıklar toz, yemek pişirme nedeniyle yanmış maddeler, mum yanığı ve mantar sporlarından oluşuyordu. Ayrıca araştırmacılar, evde hangi zamanlarda hangi etkinliklerin gerçekleştiğini sormak için aileler ile görüşme de gerçekleştirdi.

Çalışmanın sonunda araştırmacılar, sigara içmenin kapalı hava kirliliğine en büyük katkıyı sağladığını belirledi. Elektrikli sigaranın ise böyle bir etkisi yoktu. Sigara içilen evlerde, içilmeyen evlere oranla iki kat fazla partikül vardı. Yağda pişirilen yiyecekler, yanıp yanmamasından bağımsız olarak evdeki zararlı hava partiküllerini arttırmaktaydı. Ayrıca süpürme ve toz alma işlemlerinin yapıldığı evlerde daha fazla hava parçacığı görüldü; bunun nedeni muhtemelen bu faaliyetlerin evdeki hareketsiz hava partiküllerini ayaklandırmasıydı.

Yanan mumlar ve tütsüler de havadaki parçacık miktarını büyük oranda arttırmaktaydı. Bunun nedeni çoğu mumun parafin mumundan, yani kanserojen maddeler olan benzen ve tolüeni serbest bırakan petrol ürünlerinden yapılması olabilir. Ayrıca pek çok kokulu mum, kurşun gibi ağır metaller içeren fitillere sahiptir. Mumlar yakıldığında bu ağır metaller havaya karışabilir. Bunun dışında mumlarda yapay boyaların ve kokuların da kullanıldığı düşünülünce, yanma esnasında daha da fazla kimyasalın havaya karışacağı tahmin edilmektedir.

Kokulu mumlara alternatif olarak balmumu mumları kullanılabilir. Bu mumlar hava atıklarını nötralize ederek zararsız hale getirir ve bu sayede kapalı hava kirliliğini azaltır.

 

 

Kaynak: link

 

Şunlara da bir göz atın:

B Vitaminleri Hava Kirliliğine Karşı Koruyucu Olabilir

Kirli Bölgelerde Yaşayan Kadınlarda Meme Kanseri Riski Daha Fazla

Ağır Metal Zehirlenmesi Belirtileri Nedenleri ve Tedavisi

Bir yanıt yazın