Ağız Kokusunun 7 Muhtemel Sebebi
Eğer ağız hijyeninize dikkat ediyorsanız, yakın zamanda sigara içmediyseniz ya da doğrudan bir soğanı ısırmadıysanız; ağız kokusu, altta yatan bir sorunun işareti olabilir. Bu yazımızda ağız kokusunun 7 olası nedenini ele alacağız.
Enfeksiyonlar
Ağzınızdan bir ameliyat geçirdiyseniz, çürük bir dişiniz varsa, 20’lik dişleriniz çıkmak üzereyse ve yara enfekte olduysa ağzınız kokabilir. Bunlara ek olarak burnunuzdaki, sinüslerinizdeki veya boğazınızdaki bir enfeksiyon da, geniz akıntısına sebep olacağı için ağız kokusuna yol açabilir.
Diyet
Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi, yeme alışkanlığınızın da kötü kokulara sebebiyet verebileceğini söylüyor. Eğer oruç tutuyorsanız ya da karbonhidrat alımını birden kestiyseniz, vücudunuz yağları parçalarken ağız kokusuna neden olabilecek keton isimli kimyasallar üretir.
Diyabet
Diyabet de ağız kokusu ile bağlantılıdır. Diyabetli insanlar hastalandıklarında, insülin iğnesi ya da kan şekeri düzenleyici hormon ilaçları kullanmadıklarında, vücutları sindirilen şekeri kullanamaz ve yağları parçalamaya başlar. Ketonlar bu süreçte yine devreye girip kan dolaşımına salınırlar ve ketonların çok sayıda olmaları toksik etki yaratır. Diyabetik ketoasidoz; meyveli kokulu nefese, hızlı nefes almaya, ağız kuruluğuna, baş ağrısına, mide bulantısına, mide ağrısına ve kas sertliğine neden olabilir. Tedavi edilmezse ölümcül bir durumdur; beyinde sıvı birikimine yol açabilir, kalbinizi veya böbreklerinizi durdurabilir.
Ağız Kuruluğu
Tükürüğün ağız kokusuna yol açtığını düşünebilirsiniz, ama aslında durum tam tersi; tükürük kötü kokan havayla savaşıyor! Mayo Clinic’e göre, tükürük ağzınızı temizler ve ağız kokusu yaratan küçük şeyleri ortadan kaldırır. Vücudunuz yeterince tükürük üretmediğinde ağız kokusu ortaya çıkar. Ağız kuruluğu çoğunlukla uyku esnasında yaşanır ve sabah nefesinizin kötü kokmasının başlıca nedenidir. Eğer ağzınız açık uyursanız durum daha da kötüleşir.
İlaçlar
Ulusal Sağlık Servisi’ne göre, yan etkisi ağız kokusu olan bazı ilaçlar var. Kalp hastalarında göğüs ağrısı için kullanılan nitrat içeren ilaçlar; bazı kemoterapi ilaçları ve bazı sakinleştiriciler bu gruba dahildir.
Bademcik Taşları
Ağzınızın arkasında hiç sert bir şey hissettiniz mi? Eğer hissettiyseniz bunlar bademcik taşları olabilir. Bademcik taşları ağız kokusuna yol açabilen zararsız oluşumlardır. Bu taşlar bademcik ceplerinde birikmiş mukus ve yemek artıklarının sıkışmasıyla oluşur. Eğer çok rahatsız edici bulursanız bir kulak burun boğaz uzmanı size yardımcı olabilir.
Reflü
Yemek borunuza giren besinlerin sadece aşağı yöne doğru hareket etmesi beklenir, ancak bazı insanlarda mide asitlerinin ters yöne gittiği asit reflüsü vardır. Bu hastalık, mide ekşimesi ve ağız kokusuna neden olabilir. Asit reflüsü yutma problemi ve mide bulantısına da yol açabilir, iştahsızlık ve yemek yeme zorluğu nedeniyle kilo kaybı oluşabilir.
Kaynak: link
Şunlara da bir göz atın:
Tip 2 Diyabetin 5 Başlangıç Belirtisi