Aşırı Düşünmeyi Bırakmanın 7 Etkili Yolu
Anksiyete belirtilerinden biri de “aşırı düşünmek“tir. Aşırı düşünen kişiler beyinlerini kapatamıyormuş gibi hissederler. Beyin bir kere endişeye kapıldıktan sonra bununla başa çıkmak zordur. Aklınıza gelebilecek her kötü sonucu gözünüzde canlandırdığınız bir düşünce döngüsüne girersiniz. Bu durum elbette sağlığınız için yararlı değildir. Endişelenmenin, kötü şeylerin olmasını engellemediğini hepimiz biliyoruz. Ama kötü şeyleri engellemediği gibi; konsantrasyonu, üretkenliği ve uykuyu olumsuz şekilde etkileyebilir. Bu nedenle aşırı düşünmeyi bırakmak için bir şeyler yapmak lazım. Eğer bu sorunu yaşıyorsanız aşağıdaki 7 yolu deneyin.
1. Yazın
Yazmak zihninizi temizler, duygu ve düşüncelerinizi sindirmenizi sağlar ve endişeleriniz için bir “durma alanı” yaratır. Sizi endişelendiren şeyleri yazdığınız zaman, onları artık sürekli zihninizde tutmanız gerekmez.
2. Endişelenmek için zaman planlayın
Örneğin her gün sabah 8:00’i endişe zamanı olarak ayarlayabilirsiniz. Böylelikle gün içinde her aşırı düşünmeye ve endişelenmeye başladığınızda, bu düşünceleri saat 8’e erteleyebilirsiniz. Bu strateji endişelenmek dışındaki şeylere vakit ayırmanıza yardımcı olacaktır.
3. Endişelenmeyi 15-30 dakika olarak sınırlayın
Aşırı düşünenler endişelerine bir sınır koymalıdırlar. Endişelerinizi düşünmek ya da yazmak için zaman ayırdığınıza göre, artık buna bir bitiş süresi de belirleyebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz 15-30 dakika arasıdır.
4. Dikkatinizi dağıtın
Dikkat dağıtma, hepimizin kullandığı basit ve etkili bir yöntemdir. Bazen dikkatimizi dağıtmak için yapacak ya da düşünecek başka bir şey bulmamız yeterlidir. Örneğin, bir arkadaşla konuşmak, komik bir video izlemek, kitap okumak veya müzik dinlemek bunlardan bazılarıdır.
5. Kendinize komut verin
Bazen kendinize düşünmeyi bırakmayı emretmeniz gerekir. Bu emir, farklı davranmanızı sağlamak için bir uyanış çağrısı görevi görür. Benzer şekilde yüzünüzü buz gibi suyla yıkamanız da işe yarayabilir.
6. Değiştirip değiştiremeyeceğinizi belirleyin
Endişeleriniz konusunda yapabileceğiniz bir şey olup olmadığını belirlemek o konuda harekete geçebilmek açısından iyi olacaktır. Eğer yapabileceğiniz bir şey varsa yapmalısınız. Ama yoksa, bunun kontrolünüzün dışında olduğunu kabul etmelisiniz. Elinizden bir şey gelmeyen durumlar için en iyisi, o durumu hazmedip kabullenmektir; değiştirmek değil.
7. Fiziksel aktivitelere yönelin
Fiziksel aktivite zihin sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden birisidir. Egzersiz endorfin salgılamanıza yol açarak sizi daha mutlu, daha sakin ve daha az stresli yapar. Egzersiz yapmaktan daha da iyisi ise açık havada egzersiz yapmaktır. Manzara değişikliği sizi düşünce döngüsünden çıkarır ve odağınızın değişmesine yardımcı olur.
Kaynak: link
Şunlara da bir göz atın: