güneş çarpması

Güneş Çarpması Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

SAĞLIK TAVSİYELERİ

Güneş çarpması sıcak çarpması olarak da bilinir. Özellikle yaz aylarında güneşin dik geldiği saatlerde uzun süre yüksek sıcaklığa maruz kalma sonucu ortaya çıkar. Çocukları, yaşlıları ve kronik hastalığı olanları daha fazla etkileyen bu sorun, gerekli önemler alınmazsa ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

 

Güneş Çarpmasının Nedenleri

İnsan vücudu; sıcak bir ortamda kaldığında kan akışını deri yüzeyine doğru arttırarak, terleyerek ve sıcak havayı soluk yoluyla dışarı atarak kendisini fazla ısıdan kurtarır. Fakat su kaybı ciddi boyutlara ulaştığında vücut bunları yapamaz olur, vücudun ısısı gereğinden fazla yükselir ve başta beyin olmak üzere bütün organları tahrip etmeye başlar. Kalın giyinmek, çok yemek yemek, fazla alkol tüketmek ve havanın nemli olması güneş çarpmasının etkisini arttıran faktörlerdir.

 

Güneş Çarpması Belirtileri

Güneş çarpması durumunda aşağıdaki belirtiler görülmektedir:

  • Halsizlik ve bitkinlik
  • Yüksek ateş
  • Mide bulantısı
  • Çarpıntı
  • Kas ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Huzursuzluk
  • Bilinç bulanıklığı
  • Bayılma
  • Çarpıntı

 

Güneş Çarpması Tedavisi

Sıcak çarpması genellikle evde tedavi edilebilir bir sorundur fakat vücut sıcaklığı 41 derece ve üstüne çıkarsa, tutarsız konuşmalar ve halüsinasyonlar görülürse acil tıbbi yardım almak gerekir. Bu gibi şiddeti durumlarda güneş çarpması organlarda kalıcı hasara yol açabilir.

Evde tedavi yapılacaksa genel olarak güneş çarpması geçiren birinin vücut ısısının düşürülmesi, sıvı ve tuz kaybının yerine konması gerekmektedir.

1.Soğuk duş: Hastayı gölge bir yere alıp elbiselerini gevşetin. Mümkünse soğuk su banyosuna sokun. Eğer mümkün değilse koltuk altı, bilek ve boyun bölgelerini buz parçalarıyla ovun. Baş ve boyun bölgesini soğutmak öncelikli tercih olmalıdır. Soğumayı ve buharlaşmayı artırmak için hastayı vantilatör, klima ya da gazete yardımıyla serinletin.

2.Tuzlu su içirin: Hastanın bilinci yerindeyse tuzlu su içmesini sağlayın. 1 litre suya 1 çay kaşığı tuz koymak yeterlidir. Tuzlu su yerine maden suyu veya karbonatlı su da içirilebilir. Eğer hasta suyu içemezse hastaneye götürülmelidir.

3.Ayaklarını kaldırma: Kanı beyne doğru yönlendirmek için hastanın ayaklarını yükseltin. Ağrıyan kaslara, kol ve bacaklarına masaj yapın. Ayrıca sıcak çarpması geçirenler kişinin 24 saat boyunca istirahat etmesini sağlayın.

 

Güneş çarpması yaşamamak için güneşten korunma yollarına da bir göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın