Ev Yapımı Yoğurt Tarifi
Malzemeler :
- 2 litre çiğ köy sütü (10 su bardağı)
- 2 yemek kaşığı doğal yoğurt (maya olarak kullanılacak)
- Tahta kaşık
- Tercihen paslanmaz çelik tencere
Ev Yapımı Yoğurt Tarifi
Sütün güzelce maya tutması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bu noktaları sizin için 5 maddede topladık.
1. Eğer ev yapımı doğal bir yoğurt istiyorsanız, bu yoğurdun yapımının alışveriş aşamasından başladığını bilmelisiniz. İyi bir yoğurt için çiğ köy sütü almanız gerekiyor. Eğer şehir merkezindeyseniz çevre köylerden süt getiren satış noktalarını araştırarak işe başlayabilirsiniz. Köy sütü satan yerler genellikle mayayı da yanında veriyorlar. 1 litre süt için 1 yemek kaşığı maya lazım. 2 litre sütten yoğurt yapmak istiyorsanız 2 yemek kaşığı mayanız olmalı.
2. Satın aldığınız organik sütü zararlı bakterilerden arındırmak için 10-15 dakika kaynatmanız gerekiyor. Süt kolayca taşabilen bir besin, bu nedenle ısındıktan sonra mutlaka başında durmalısınız. Tenceredeki süt seviyesi yükselmeye başladığında süt kaynayacak demektir, ara ara karıştırarak kaynatın.
3. Kaynama işlemi bittikten sonra sütü biraz soğuması için bekleyin. 42 dereceye indiğinde sütünüz mayalama işlemine hazır demektir. Sütün uygun sıcaklığına gelip gelmediğini termometreyle ölçebileceğiniz gibi parmağınızı süte daldırarak da anlayabilirsiniz. Eğer süt parmağınızı yakmayacak sıcaklıktaysa ama parmağınızdan daha sıcaksa ve parmağınızı ısırıyorsa kıvama gelmiş demektir. Yaz aylarında sütün istenilen dereceye gelmesi 1 saati bulabilir. Bu nedenle soğuk su doldurduğunuz geniş bir tencereye sütün bulunduğu tencereyi oturtarak daha çabuk soğumasını sağlayabilirsiniz. Kışın ise yaklaşık yarım saat beklemeyle süt istenilen sıcaklığa gelecektir.
4. Gelelim mayalama kısmına. Mayayı da oda sıcaklığına gelmesi için önceden dolaptan çıkarmakta fayda var. Yani süt soğumayı beklerken mayanın da ısınması gerekiyor. Mayaya metal kaşık temas etmemeli. Uygun sıcaklığa gelmiş sütünüzden 3 kaşık alarak mayaya ekleyip pürüssüz hale gelene dek karıştırın. Bu sayede mayanın süte alışmasını sağlamış olursunuz. Sonra da karışımı sütün içine döküp karıştırın.
5. Son olarak tencereyi ağzı kapalı olarak bir örtüye ya da havluya sarıp ışık almayan bir ortamda 5 saat muhafaza etmeniz gerekiyor. İsterseniz fırını çalıştırmadan fırının içinde de muhafaza edebilirsiniz. Genelde 5 saatin sonunda, eğer bulunduğunuz oda soğuksa 8 saat sonra yoğurdunuz mayalanmış olacaktır. GAPS diyeti gibi bazı spesifik diyetlerde ise bu fermantasyon sürecinin 24 saat olması tavsiye edilmektedir. Ama 24 saat boyunca yoğurdu ılık tutabilmek için; en düşük seviyede çalışan bir fırının içine koymak, ısıyı muhafaza eden bir yoğurt makinesi kullanmak ya da kış ise yoğurdu kaloriferin altına koymak gerekebilir.
6. Yoğurdun daha iyi katılaşması için fermentasyon süreci bittikten sonra tencereyi buzdolabına koyup 24 saat daha bekletin. 24 saat sonunda yoğurdunuz tüm lezetiyle servise hazır.
Afiyet olsun!
Şuna da bir göz atın: